15-ти декември е крайният срок за кандидатстване на малките розопроизводители за еднократната помощ от "SOS Българска роза“, съобщиха от пресцентъра на кампанията.

Инициаторите на кампанията от "Българска розова долина“ проведоха разяснителни срещи в Стрелча, Клисура и Пирдоп. Земеделските стопани се обявиха и в подкрепа на предложенията на сдружението за промени в Стратегията за развитие на българското розопроизводство и розопреработка 2021-2027 г.

Помощ от дарителската кампания ще получат производители с насаждения до 30 дка., които могат да докажат реализиран розов цвят на цена под 2 лв./кг. след попълване на кратък формуляр.

"Все още не сме събрали цялата сума, която прогнозираме, че ще е необходима, за да се компенсират всички, които отговарят на условията, но вярваме, че това ще се случи и след 15-ти декември започваме разпределението на средствата, за да не бавим хората, защото ни чака тежка зима!“ , каза Владимир Стоянов – инициатор на кампанията и председател на сдружение "Българска розова долина“.

Срещите на розопроизводителите станаха повод и за стартиране на подписка в подкрепа на 5 мерки, предложени от сдружението за изменения в държавната Стратегия за розопроизводството.

Те настояват да бъде установено количеството и качеството на излишъците от розово масло чрез "Държавна лаборатория Българска роза“, за да се изясни дали е налице свръхпроизводство. Настояват и за прозрачен механизъм за финансова подкрепа на сектора чрез Българската банка за развитие, както и за промяна в начина на финансиране на розопроизводителите от страна на държавата, като това да става на базата на количество реализиран розов цвят, а не на база площ на насажденията, както е към момента.

Браншът иска още и подкрепа за участие на международни изложения чрез Държавната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, както и отпадане на предвидения в стратегията мораториум за нови насаждения.

Инициаторите от сдружение "Българска розова долина“ изпратиха писмо до Министерство на земеделието, храните и горите с тези предложения на 8 ноември, но все още не са получили отговор от ведомството. Надяват се, че след подписката, ще им обърнат внимание.

"Виждам, че у хората все още има надежда. Трудно им е, докарани са до отчаяние, но не се отказват и това ни дава стимул да продължаваме и ние да се борим гласът на българския розопроизводител да бъде чут“, добави Стоянов.