Русия е събрала над 94 000 войници близо до границите на Украйна и може би се подготвя за мащабна военна офанзива в края на януари, каза министърът на отбраната на Украйна Алексей Резников пред парламента, позовавайки се на доклади на разузнаването, предава Reuters.

Резников каза, че Украйна няма да направи нищо, за да провокира ситуацията, но е готова да отвърне, ако Русия започне атака.

Украйна и нейните съюзници в НАТО алармираха за движението на руски войски близо до границите на Украйна тази година, което предизвика притеснения, че тлеещият конфликт в Източна Украйна може да избухне в открита война.

"Нашето разузнаване анализира всички сценарии, включително и най-лошия“, каза Резников. "В него се отбелязва, че съществува вероятност от мащабна ескалация от Русия. Най-вероятният момент за достигане на готовност за ескалация ще бъде краят на януари."

Украйна притисна съюзниците си от Европейския съюз и НАТО тази седмица да подготвят строг пакет от санкции, за да откажат Русия от започване на офанзива.

Москва от своя страна обвини Украйна и Съединените щати в дестабилизиращо поведение и предположи, че Киев може да се готви да започне собствена офанзива в Източна Украйна, което украинските власти категорично отричат.

Държавният секретар на САЩ Антони Блинкен в четвъртък предупреди Москва за "сериозните разходи", които Русия ще плати в случай на ескалация, като призова руския си колега да търси дипломатически изход от кризата.

Блинкен каза, че е вероятно президентите Джо Байдън и Владимир Путин да говорят скоро.

В момента се работи за организиране на видео разговор между тях, съобщи говорителят на руския президент ден след срещата между Блинкен и Лавров, за да обсъдят кризата в Украйна.

Връзките на Украйна с Русия се сринаха през 2014 г., след като подкрепяните от Москва сили завзеха територия в Източна Украйна. Киев казва, че около 14 000 души са били убити в сражения оттогава.

От началото на последната криза Москва отправи искания за правно обвързващи гаранции за сигурност от Запада, че НАТО няма да приеме Украйна за член или да разположи там ракетни системи, насочени към Русия.

Украйна заяви, че Русия няма дума за амбициите на Киев да се присъедини към НАТО и отхвърли всякакви гаранции за сигурност като нелегитимни.

"Ескалацията е вероятен сценарий, но не е неизбежен и нашата задача е да го предотвратим“, каза Резников. "Трябва да направим цената на ескалацията неприемлива за агресора.

Превод и редакция: Юлиян Марков