Тази събота и неделя изнесените имунизационни пунктове в столицата ще бъдат 10. Това каза зам.-кметът на София в направление "Финанси“ и "Здравеопазване“ Дончо Барбалов за предаването "Добър ден България“ на Радио " Фокус“. По думите му инициативата на Столична община е много добре приета, като всеки желаещ да се имунизира може да избира от всички лицензирани в ЕС ваксини, а "Зелените сертификати“ се издават на място, когато системата вече допуска издаването им. Пунктовете са оборудвани и с принтери, така че от организационна гледна точка Общината е направила необходимото.

"Този уикенд имаме 10 имунизационни пункта, които ще работят. Това са метростанциите на НДК и СУ, като този при НДК ще работи от 09.00 до 14.00 часа, а този при Софийски университет - от 12.00 до 17.00 часа.

В големите търговски центрове или най-големите молове в София изнесените кабинети работят традиционно от 13.00 до 18.00 часа.

Кабинет има и в Културният дом в ж.к. "Дружба“ , който е с работно време от 09.00 до 16.00 часа.

12-то ДКЦ също работи през почивните дни в своята база в "Люлин“ 9 на ул. "Иван Бойчев“ № 17. Там кабинетът за имунизации също работи от 09.00 до 16.00 часа.

Изнесен кабинет за имунизации ще има и в Район "Овча купел“ при НБУ, който ще работи само в събота от 08.30 до 12.30 часа“, уточни зам.-кметът Барбалов.

Дончо Барбалов разказа и за инициативата "Ваксинация на работното място“.

"Даваме възможност на колективи, където има 30-50 желаещи да се ваксинират, да потърсят Общината през контактния център, насрочва се ден, час, който е удобен и за двете страни, отива екип и ваксинира на място работещите. Това сме го правили в частни фирми, правили сме го и в някои държавни структури, включително в Министерство на земеделието. Така че това е една много добра услуга, за да не се налага хората да излизат от работа или извън работно време да търсят място за ваксинация – просто отиват на място колегите, ваксинират ги с първа доза, тези, които са пожелали да се имунизират с двудозовите ваксини. Съответно след необходимия брой дни се прави второ посещение, за да може да се постави втората доза“, обясни зам.-кметът и допълни, че там на място се издават и зелените сертификати.

"Това е една много добра услуга и добре посрещната от хората“, допълни още Дончо Барбалов.

Димитър Димитров