И тази година поради ковид обстановката за смолянската организация на хората с увреждания няма да има обща трапеза в ресторант по повод Международния ден на хората с увреждания, което бе дългогодишна практика с подкрепата на община Смолян и други дарители, но ще има пакети с хранителни продукти. Това съобщиха от Съюза на инвалидите в Смолян. Макар и по-трудно в новите условия, хората в неравностойно положение се държат геройски, приемат съдбата си и се мъчат на никому да не тежат. Ръководството в Смолян и активистите по места се стараят да облекчат страданията им чрез пълноценно документно обслужване, консултиране и информиране по актуални въпроси. Само за тази година чрез СИБ финансово са подкрепени над 40 членове по 100 лева за лекарства, а някои с по-сериозни заболявания – с 300 до 600 лева, включително и по 1000 лева за операция на стави, посочи Петя Николова – регионален координатор на организацията.

Традициите на Смолянската организация се приемат от обществото като полезни. Към децата-членове има специално внимание. Всяко лято на Смолянските езера се провежда детският празник "Творим и спортуваме заедно“, на всяка Коледа 100 деца са щастливи да получат желаните подаръци от дарителката Петя Михалевска На всеки Великден се прави посещение с козунаци и шарени яйца на Дневен дом "Звънче“, отделението по хемодиализа и Детско отделение в МБАЛ "Д-р Братан Шукеров“.

Сега е по-трудно да се работи в условия на криза и пандемия. Ограничени са мероприятията до минимум. Хората се страхуват да общуват както преди, но ако човек познава хората с увреждания по-отблизо, ще изпита тихо възхищение как упорито искат да се справят, да не са извън обществото, а да са полезни кой с каквото може, разказват доброволци от смолянската организация. Забързаният здрав човек може и да не се замисли как някой се изкачва по стълби с инвалидна количка или с бастун, как да влиза в автобус, как се справя с градинката си. Как да стигне до институция, ако не може нормално да диша или да пътува от далечно село до областната болница за хемодиализа по два или три пъти седмично. Да надмогнеш несгодата и да продължиш да се бориш и справяш в ежедневието си е вид геройство, казват още доброволците.

Регионалната организация на Съюза на инвалидите в Смолян обединява около хиляда свои членове с регионален координатор Петя Николова, която е и член на Управителния съвет на СИБ - София. През лятото бе отчетно-изборното събрание, на което отново за пити пореден път бе преизбрана за председател Захаринка Славчева, която е и председател на общинската организация в Смолян. Двете дами са свързани вече 20 години с хората с увреждания и добре знаят, че вътрешната болка не се вижда, а се преживява тихо, с мъка, не показно. Ако има нещо отличително за тях двете, това е спокойствието в отношенията и в работата, която никак не е лесна, посочват доброволци от Съюза на инвалидите. И двете знаят, че на тези, за които работят, е още по-трудно, защото са хора с увреждания и често дори най-малкото препятствие ги затруднява и обезсърчава. В помощ по места са избраните членове на регионалния управителен съвет Севда Чолакова от Давидково, Аки Джинсов от Доспат, Милена Меркова-Хасан от Чепеларе, членовете на регионална контролно-ревизионна комисия Емил Костов, /председател/ от Неделино, Кристина Славкова от Триград, Георги Учиков от Чепеларе, както и дружествата в различните населени места и доброволците.

3 декември е приет през1992 г. от Генералната асамблея на ООН да бъде Международен ден на хората с увреждания. Мотивите са били институциите и гражданите да привикнем към толерантно отношение, търпение и загриженост, както и да има равенство на работното място, да сме солидарни с техните проблеми. По данни на Националния статистически институт от м. г. у нас има почти половин милион българи с призната намалена работоспособност или степен на увреждания. Над 10 хиляди от тях са деца.“