Окръжна прокуратура - Пловдив предаде на съд обвиняем за грабеж на пари и мобилни телефони, съобщиха за Радио "Фокус" - Пловдив от Апелативна прокуратура.

Окръжна прокуратура - Пловдив внесе в съда обвинителен акт спрямо И.Б., на 45 г., за това, че през нощта на 1 срещу 2 септември 2021 г., в гр. Пловдив, при условията на опасен рецидив, е отнел пари и вещи от владението на Ж.С., на 32 г., с намерението противозаконно да ги присвои, като е употребил за това сила и заплашване.

На 1 септември 2021 г., през нощта, Ж.С. се прибирал към дома си в гр. Пловдив. Той минал покрай градинка в междублоково пространство на ул. "Златорог“. По това време там се намирал И.Б., който двайсетина дни по-рано бил излязъл от затвора. Той решил да ограби Ж.С. Пресрещнал го и попитал дали има нужда от наркотици. След като получил отрицателен отговор, той хванал за ръката Ж.С. и го задърпал към близката пейка. Пострадалият мъж се уплашил, защото няколко седмици по-рано бил ограбен и заради 20 лева го намушкали с нож. И.Б. го блъснал към пейката, ударил го с глава в лицето и го заплашил с нож. Той отнел от пострадалия 720 лева, два мобилни телефона и други вещи, на обща стойност 1056 лева. Няколко часа по-късно И.Б. е бил задържан от полицейските служители, които открили у него мобилните телефони, парична сума в портфейл и др. вещи.

И.Б. е осъждан. Спрямо него е взета мярка за неотклонение "задържане под стража“. Предстои Окръжен съд-Пловдив да насрочи разпоредително заседание по делото.

Предвиденото от закона наказание за престъплението, в което е обвинен, е лишаване от свобода от пет до петнадесет години, като съдът може да постанови и конфискация до една втора от имуществото на виновния.