Основни цели на БСП са съставяне на правителство, един добър диалог и политики в интерес на гражданите. Това заяви в ефира на България он еър секретарят на парламентарната група на "БСП за България" Вяра Емилова, съобщиха от пресцентъра на БСП. Тя обясни, че партиите на промяната в 47-мия парламент са провели 18 срещи в различни направления. "Диалогът за предстоящото коалиционно споразумение беше много добър, както видяха всички. Това говори, че ще бъде съставено правителство. Такова е очакването на всички българи", обясни социалистът. Според Емилова, ако държавата отиде отново на избори в навечерието на една много тежка зима, това не би се отразило добре на държавата и българските граждани не биха го понесли.

Вяра Емилова заяви, че БСП ще отстоява социалните права като: преизчисляване на пенсиите; семейно подоходно облагане; намаляване на ДДС за цените на ток и на храните от малката потребителска кошница; безплатни детски градини; безплатни лекарства за деца до 14 години; безплатни "ин-витро" процедури.

Емилова подчерта, че в момента е важно бъдещето на хората и едва след това ще бъдат водени разговори за постовете и кои хора ще ги заемат. "Пред нас стои задачата за подписване на коалиционно споразумение. То трябва да мине през одобрение от Националния съвет на партията какъвто е вътрешният ни ред", каза още тя.



"Ние считаме, че първата политическа сила “Продължаваме промяната“ трябва да предложи свой кандидат за председател на Народното събрание и решението на парламентарната ни група е да го подкрепим.“ Това заяви Борислав Гуцанов, член на Изпълнителното бюро на БСП и народен представител от парламентарната група на "БСП за България", в ефира на NovaNews. От кулоарите на Народното събрание той обясни, че в провелите се разговори на експертно ниво партиите имат много добро стиковане, а слуховете за ротационен принцип на председателя на парламента, социалистът отрече категорично.

По думите му трябва да се изчакат разговорите на лидерско ниво, за да станат ясни имената и постовете за бъдещите министерства, но БСП най-вероятно ще има позиции.

"Първо трябва да уточним всички приоритети, защото за нас на първо място е как ще се презимува тази зима. Това е изключително важно и сега да говорим за личности е прекалено рано“, каза Борислав Гуцанов.