"За да не се разочароваме, по-добре е да не очакваме добър резултат, но трябва да продължим да работим“, заяви вицепремиерът по европейските въпроси на Република Северна Македония Никола Димитров относно очакванията и съобщенията за деблокиране на преговорите за присъединяване на Северна Македония към ЕС на заседание на Съвета по общи въпроси на ЕК през декември, пише скопското издание "Независен“.

"Наша отговорност е да апелираме към гражданите, че е по-добре да бъдат изненадани от добър резултат, отколкото да се разочароват от лош изход. Предвид краткия период, имаме само няколко дни до Съвета по общи въпроси на 14 декември, смятам, че е изключително безотговорно да създаваме каквито и да било очаквания тогава. Формата, провеждането на Съвета е по-малко важно. Ако успеем да постигнем достойно европейско решение, тъй като въпросът започна да боли толкова много навсякъде, че всички, включително словенското председателство, вероятно ще имат волята да насрочат извънреден Съвет. Не трябва, след целия опит, който имаме, да се обвързваме с дати. Мисля, че сигналите от София показват, че очакват процес в двустранните отношения, който ще помогне стъпка по стъпка за приключване на въпроса. Парламентът явно ще има роля в тях, такива са съобщенията“, каза Димитров.

По думите му, сега е важно да се проведе среща с новото правителство в София, което ще даде по-нататъшни насоки за преодоляване на двустранния спор.

"Много е важно за нас, особено за хората, но и за всички останали в региона, които видяха надежда в тези решителни стъпки, които предприехме през последните години, най-накрая да започнем преговорите за присъединяване с ЕС, много е важно да имаме нещо. Това ще зависи от тази двустранна комуникация с България, но и от настроението на третите, които имат роля. Тъй като този въпрос стана европейски, той не е само двустранен въпрос, защото засяга политиките на ЕС към региона. В този смисъл има реален контекст да се стигне до нещо, трябва да се опитаме за истински пробив“, каза Димитров.

***

Стокхолм. Министърът на външните работи на Сърбия Никола Селакович се е срещнал в Стокхолм, в кулоарите на 28-ия Съвет на министрите на ОССЕ, с министъра на външните работи на Румъния Богдан Лучано Ауреску, пише белградската "Политика“.

Селакович е заявил, че отношенията между Сърбия и Румъния са традиционно добри и приятелски, и оцени със задоволство, че те представляват модел на добросъседство в региона, се казва в съобщение на МВнР на западната ни съседка.

Селакович поздрави ръководителя на румънската дипломация за неотдавнашното преизбиране, като заяви, че очаква добрата комуникация и сътрудничество между двете министерства да продължат.

Ръководителят на сръбската дипломация благодари на Румъния за твърдата позиция за непризнаване на Косово, както и подкрепата, която тя предоставя на Белград в рамките на международни организации.

Селакович предаде още, че Сърбия оценява ангажимента на Румъния към присъединяването на целите Западни Балкани към Европейския съюз, като посочи, че подкрепата, която страната оказва на европейския път на Белград, е много важна.

В сътрудничеството между двете страни има неизползван потенциал в области като инфраструктура, строителство и търговия, каза министърът, като подчерта, че е необходимо допълнително ангажиране на двете страни за подобряване на икономическото сътрудничество.

Министрите обсъдиха и значението, положението и защитата на правата на националните малцинства.

Събеседниците говориха и за борбата между двете страни срещу коронавируса, а Селакович благодари за дарението под формата на ваксини, които Румъния е изпратила през юни, като каза, че Сърбия, също водена от добросъседски отношения и солидарност, наскоро е изпратила медицинска помощ към тази страна, се добавя в съобщението.

***

Прищина. Премиерът на Косово Албин Курти приветства решението на британския премиер Борис Джонсън да назначи Стюарт Пийч за специален пратеник за региона на Западните Балкани, пише прищинското издание Gazeta Express.

Курти каза, че очаква тясно сътрудничество с Пийч за защита и насърчаване на свободата и демокрацията на Балканите. "Приветствам назначаването на британския главен маршал на авиацията сър Стюарт Пийч за специален пратеник за Западните Балкани и с нетърпение очаквам да работя в тясно сътрудничество с него в защитата и насърчаването на свободата и демокрацията в Западните Балкани“, написа Курти в "Туитър“.

Британското правителство заяви в изявление, че сър Стюарт Пийч ще поеме ролята, след като се оттегли като председател на Военния комитет на НАТО по-рано тази година, роля, която той изпълняваше от 2018 г. Той също така е бил и началник на щаба на отбраната на Обединеното кралство. Като специален пратеник на министър-председателя, сър Стюарт ще работи с лидерите на Западните Балкани и други от целия регион за подкрепа и засилване на регионалната стабилност.

***

Атина. Съединените щати доставиха първата партида от 1200 бронирани машини M1117 на гръцките военни на церемония в Атина в четвъртък, съобщава Kathimerini.

Според доклада 1200-те машини са били предложени безплатно от американската армия по програмата Excess Defense Articles.

На церемонията, която се проведе в база 301 в Агиой Анаргири, министърът на отбраната Никос Панайотопулос каза, че "бронираните превозни средства M1117 ще дадат нов живот на оперативния дизайн на нашите армейски формирования, позволявайки им да извършват широк набор от мисии“

"Геополитическата среда на Гърция и заплахите, пред които е изправена в района на Марица, в Егейско море и в по-широкото източно Средиземноморие, ни задължават да бъдем постоянно нащрек и да поддържаме капацитета си за възпиране на високо ниво“, заяви Панайотопулос.

Посланикът на САЩ Джефри Пайет изрази задоволството си от "огромната гордост от огромния напредък, който постигнахме в оперативната съвместимост и партньорството между нашите въоръжени сили“.

"Тази оперативна съвместимост се демонстрира всяка седмица в Република Гърция от ученията, на които бяхме свидетели миналата седмица с нашите специални сили, работещи заедно чрез това, което ще направим утре в Александруполис, където нашите сили работят заедно за най-голямото прехвърляне на оборудване някога чрез това стратегически разположено пристанище. Но най-важното е да демонстрираме партньорството, което е същността на нашия съюз, нашия ангажимент един към друг“, отбеляза дипломатът.

Когато бъде завършен, трансферът на бронираните машини M1117 "ще е равносилен на стойността на придобиване от САЩ от почти милиард долара; Оборудване на стойност 970 милиона долара, предоставено на Гърция безплатно в рамките на нашата програма Excess Defense Article“, посочи още Пайет.