Ще бъдем социалния стълб и гаранта за стабилност на България. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в декларация от името на група, предаде репортер на Агенция "Фокус“.

"Пожелавам на добър час на 47-ото Народно събрание. Нека бъде един успешен, разумен и с най-добри решения за България и за хората 4-годишен мандат. Ние от коалиция "БСП за България" влизаме в този парламент с три приоритета. Първият - започването на истинската промяна на досегашния модел на управление, възстановяване на държавността и конституционните принципи на разделението на властите, правова държава, справедливост, равенство, свобода и мир. Второ, превеждане на държавата и на българския народ през кризите с грижа за хората. Трето, активна, проевропейска външна политика на равноправни партньори с другите държави-членки на ЕС за ускорено приемане на Плана за възстановяване и устойчивост и за придвижване напред на оперативните програми", заяви още Нинова.

Тя припомни, че преди 5 години от БСП са назовали досегашния модел на управление като паралелна държава на задкулисието и народ, поробен от свои. "Започнахме своята битка, бяхме сами и не беше лека. Тогава посочихме и най-големите си врагове и те не бяха ПП ГЕРБ, най-големите ни врагове бяха страхът и апатията, отчаянието на хората, че нищо не може да се промени. Ние се старахме през тези години да им дадем сили и кураж и преди една година хиляди български граждани излязоха на площадите, преодолели този страх. Ние днес разбираме своята задача да направим тази промяна. За нас тя се състои в три прости неща. Първо, закони, приети с грижа за хората. Второ, контрол върху прилагането на тези закони. И трето - справедливо правосъдие за този, който ги е нарушил. Ако пресечем корупцията в зародиш, лобистките закони, ако реформираме съдебната система - то промяната е станала", каза още Корнелия Нинова.

Нинова заяви, че от "БСП за България" са натрупали опит и са готови с антилобистка програма. "Едновременно с това трябва да се справим с три кризи и да не допуснем четвърта", допълни още лидерът на БСП.

Тя отчете, че БСП са готови и с програма за действие в първите сто дни. "Приемане на бюджета за 2022 г. Дами и господа народни представители, попадаме в безпрецедентна ситуация. Служебен кабинет, който е изготвил свой бюджет, очертаващо се, но все още не готово мнозинство, което има други представи за бюджет и невъзможност до края на годината да бъде приет нито този на служебния кабинет, нито евентуалният на бъдещо мнозинство. Ние няма как да допуснем всичко, за което се борим от години и ангажиментите, които поехме, да останат просто празни думи. Всичко, което сме се ангажирали, трябва да бъде облечено в числа. Ние ще положим всички усилия това да стане максимално бързо. Искаме да си свършим работата докрай. Искаме да се погрижим за хората. Те да разберат, че държавата стои зад тях", коментира Нинова.

Тя заяви на новите депутати, че може да се разчита, че БСП са предвидими и стабилни.

Деница КИТАНОВА