Министърът на външните работи на Сърбия Никола Селакович се е срещнал в Стокхолм, в кулоарите на 28-ия Съвет на министрите на ОССЕ, с министъра на външните работи на Румъния Богдан Лучано Ауреску, пише белградската "Политика“.

Селакович е заявил, че отношенията между Сърбия и Румъния са традиционно добри и приятелски, и оцени със задоволство, че те представляват модел на добросъседство в региона, се казва в съобщение на МВнР на западната ни съседка.

Селакович поздрави ръководителя на румънската дипломация за неотдавнашното преизбиране, като заяви, че очаква добрата комуникация и сътрудничество между двете министерства да продължат.

Ръководителят на сръбската дипломация благодари на Румъния за твърдата позиция за непризнаване на Косово, както и подкрепата, която тя предоставя на Белград в рамките на международни организации.

Селакович предаде още, че Сърбия оценява ангажимента на Румъния към присъединяването на целите Западни Балкани към Европейския съюз, като посочи, че подкрепата, която страната оказва на европейския път на Белград, е много важна.

В сътрудничеството между двете страни има неизползван потенциал в области като инфраструктура, строителство и търговия, каза министърът, като подчерта, че е необходимо допълнително ангажиране на двете страни за подобряване на икономическото сътрудничество.

Министрите обсъдиха и значението, положението и защитата на правата на националните малцинства.

Събеседниците говориха и за борбата между двете страни срещу коронавируса, а Селакович благодари за дарението под формата на ваксини, които Румъния е изпратила през юни, като каза, че Сърбия, също водена от добросъседски отношения и солидарност, наскоро е изпратила медицинска помощ към тази страна, се добавя в съобщението.

Превод и редакция: Иван Христов