Премиерът на Косово Албин Курти приветства решението на британския премиер Борис Джонсън да назначи Стюарт Пийч за специален пратеник за региона на Западните Балкани, пише прищинското издание Gazeta Express.

Курти каза, че очаква тясно сътрудничество с Пийч за защита и насърчаване на свободата и демокрацията на Балканите. "Приветствам назначаването на британския главен маршал на авиацията сър Стюарт Пийч за специален пратеник за Западните Балкани и с нетърпение очаквам да работя в тясно сътрудничество с него в защитата и насърчаването на свободата и демокрацията в Западните Балкани“, написа Курти в "Туитър“.

Британското правителство заяви в изявление, че сър Стюарт Пийч ще поеме ролята, след като се оттегли като председател на Военния комитет на НАТО по-рано тази година, роля, която той изпълняваше от 2018 г. Той също така е бил и началник на щаба на отбраната на Обединеното кралство. Като специален пратеник на министър-председателя, сър Стюарт ще работи с лидерите на Западните Балкани и други от целия регион за подкрепа и засилване на регионалната стабилност.

Превод и редакция: Иван Христов