Надеждите към новия парламент са огромни, а залогът съдбовен – време е за национален консенсус. Това каза президентът Румен Радев от парламентарната трибуна в обръщение към народа и Народното събрание, предаде репортер на Агенция "Фокус“.

"За мен е чест да бъда сред първите говорили. Позволете ми най-напред да поздравя всички вас народните избраници, на които хората гласуваха доверие да ги представляват“, каза още държавният глава.

Според него трябва да се осмисли мисията, възложена от българските граждани. "За първи път в рамките на година формираме 3-то Народно събрание. Предишните два състава на парламента живяха кратко. От тяхната трибуна се чуха неудобни истини, повдигнаха се важни въпроси, но те не успяха в основното – да формират устойчиво мнозинство и да излъчат кабинет“, каза още Радев.



"Българите не се обърнаха назад и изборите през ноември го доказаха. Нашето общество още търси изход от корупционното статукво, но то вече каза "не“, на превзетата държава и на реставрирането на авторитаризма“, заяви още президентът.

Според него е време за национален консенсус.Той приветства предварителните разговори между потенциалните партньори. "Самата мисия на парламента се гради около консенсуса за народовластието. В България протичат дълбоки обществени процеси по възстановяване на демокрацията и държавността. Вие сте призваните да вдъхнете нов живот на парламентарния контрол, който бе на практика отменен през изминалите години. Да създадете условия за възраждане на свободното слово като гарант за прозрачността и плурализма. Да усъвършенствате изборния процес“, каза още Радев.

"Ние не можем повече да допуснем пилеене на историческо време, нито да бъдем подвластни на популизма и лъжата. Обществото ни очаква най-сетне актуализация на избирателните списъци, преди броят на избирателите да е надхвърлил броят на населението“, посочи още той. Според него, ако искаме парламентът да е траен, той следва да се върне в руслото на закона.



Президентът заяви, че ако парламентът не постигне промени в прокуратурата, миналото ще потърси реванш, под прикритието на този чадър. По думите му не по-малък консенсус е този около икономическата и социалната политика. Той отчете, че и борбата с пандемията също остава приоритет.

"Наред с всички тези неотложни задачи драстичното изоставане на България по всички важни показатели в ЕС, както и необходимостта от ускоряване на модернизацията на страната изискват този парламент да предприеме отдавна отлагани реформи и законови промени. Така че да можем да отбележим успех в образованието, здравеопазването, социалната сфера, икономиката, културата, спорта обществения ред и сигурността. Те обаче няма да дадат желания ефект, ако не се гарантира прозрачност", каза още той.

По думите му е крайно време да се прекрати порочната практика ключови закони да се променят тихомълком през преходни и заключителни разпоредби. "Наред с това внесените чрез Плана за възстановяване и устойчивост необходими законодателни промени също трябва да намерят своите навременни рационални решения", посочи още държавният глава. Той обърна внимание на депутатите за внесения от служебното правителство проектобюджет.

Според него всичко изброено ще остане само като добро пожелание, ако не се укрепи държавността."За мен това е възможност, но не е свършен факт. От вас зависи този този парламент да затвори епохата на Прехода. Убеден съм, че не можем да си позволим повече да пилеем историческо време и национален ресурс", допълни още той.

Деница КИТАНОВА