Законопроект за финансиране на правителството на САЩ до средата на февруари получи подкрепата на достатъчно членове на Сената и така бе предотвратено частичното затваряне на федералните агенции в края на тази седмица и изпадане в състояние на фалит по дълговете на страната, пише The Guardian.

Гласуването късно в четвъртък дойде, след като някои републикански сенатори заплашиха да блокират процеса, за да изразят своето противопоставяне на предложената от администрацията на президента Джо Байдън задължителна ваксинация. Сенаторите гласуваха поправка за отмяна на задължителната ваксинация на федерално ниво, който в крайна сметка се провали, разчиствайки пътя за приемането на законопроекта за краткосрочно финансиране.

Мярката, която беше одобрена от депутатите в Камарата по-рано през деня, ще запази финансирането на федералното правителство за следващите два месеца и половина.

69 сенатори подкрепиха предложението, 28 бяха "против“. Очаква се документът да бъде подписан от президента на САЩ Джо Байдън в близко бъдеще.

Лидерите на републиканците и демократите в Сената, буквално няколко часа преди гласуването, успяха да се споразумеят за необходимостта от подкрепа на предложението.

По-рано Байдън изрази увереност, че Конгресът няма да допусне ситуация, при която поради липса на удължаване на финансирането федералните ведомства ще трябва временно да спрат работа. За последно това се случи на 22 декември 2018 г., в резултат на което държавните служители излязоха в принудителен отпуск за рекордно дълъг период от 35 дни.

Предишната резолюция за удължаване на правителственото финансиране, подписана от президента на 1 октомври, изтича в петък. В тази връзка президентът трябва да има време да подпише законопроект за по-нататъшно удължаване на финансирането до полунощ на 3 декември местно време. Предишната фискална 2021 г. приключи на 30 септември в Съединените щати, но законодателите все още не са се договорили за пълен бюджет за следващата година. В тази връзка те са принудени да приемат временни решения за удължаване на държавното финансиране.

Опитът на републиканските сенатори да отменят задължителната ваксинация дойде, след като някои републикански щати вече се опитаха да отменят разпоредбата чрез разширяване на обезщетенията за безработица за служители, които са били уволнени или напуснали поради изискването да са ваксинирани.

В сряда Камарата за свобода, група от десни републиканци в Камарата на представителите, призова своите колеги в Сената да блокират законопроекта за финансиране, известен също като продължаваща резолюция, "освен ако не забранява финансиране – във всяко отношение – за задължителната ваксинация и нейното изпълнение“.

Байдън въведе задължителна ваксинация през юли, според която федералните служители трябва да бъдат ваксинирани или да се подлагат на седмични тестове. През септември Байдън въведе задължителна ваксинация за медицинскитеработници, а компаниите със 100 или повече работници да изискват ваксини или тестове срещу Covid-19, които според правителството ще обхванат повече от 100 милиона служители. Тези мерки бяха отложени със съдебни решения, след като републиканските генерални прокурори, консервативните групи и търговски организации решиха да спрат изпълнението на заповедите.

Превод и редакция: Иван Христов