Има начални доказателства за неправилно поведение на водача. Това каза Водещият прокурор на разследването на катастрофата на автомагистрала "Струма“ с 45 жертви от 23 ноември в предаването "Лице в лице“ по bTV.

Прокурор Михайлов и водещият следовател на разледването Мариан Маринов съобщиха, че вече е известна причината за възникването на пожара и местонахождението на първоначалното му огнище в автобуса с македонски туристи, който катастрофира на АМ "Струма“. Маринов отказа да разкрие причината за пожара и заяви, че "не иска да изпреварва експертите“, които вече имат своите "тези", след като вчера е проведе отново основен оглед на автобуса. Въпреки това следователят коментира, че голямо парче мантинела се е "нанизало“ в автобуса при гумата до предната врата, открита е "нагъната на хармоника“ и "резервоарът, който е пластмасов е разрушен“. "Представяте си какво триене и искри е имало“, коментира той.

Следователят допълни, че автобусът е бил стар и "рециклиран“ в Турция, като цялото му оборудване е било сменено и предстои да бъде изяснено дали новото е "незаводско“.

"Конспиративните теории, които циркулират в общественото пространство, са неверни“, заяви прокурор Михайлов. Той беше категоричен, че в автобуса не е имало взривни вещества, позовавайки се на пробите и натривките, направени върху останките на автобуса. По думите му няма данни и за туби с бензин, а теориите за наличие на заготовки и "материали за производство на наркотици“ са толкова нелепи, че не заслужават коментар.

Следовател Маринов отбеляза, че е имало туби с нафта за захранване на отоплителната система на автобуса, но те са останали незасегнати от пожара. Той посочи, че двигателят на автобуса също е изправен и може още сега да бъде запален и да работи безпроблемно.

Според Маринов не може да се вини за трагичния инцидент лошото състояние на мантинелата, която според експерти не е била монтирана според изискванията.

"Самата катастрофа не е тежка, ако не беше възникнало запалването. Ако го нямаше запалването, никой нямаше да пострада. 5-10 метра мантинела беше се сгънала вътре на охлюв. Тази мантинела нямаше как да удържи, дори да е била хваната със 100 болта. Тя разрушава резервоара, който е пластмасов, вследствие на което са възникнали искри“, каза Мариан Маринов.

"Пожарът се е разгорял бързо, това е създало в салона задимена среда. Оцелелите пътници са се задушавали, но са успели да скочат. Един от тях е открил авариен чук и е разбил предпоследното стъкло. Някои са се наранили при скока“, разказа следователят.

"Водачът натиска интензивно спирачки, спира в разделителната ивица и като се установява между двете мантинели, задната врата на автобуса, която се отваря навън е блокирана, пътниците са били заклещени“, допълни Маринов.

По думите му въпреки преживеният шок и травми оцелелите са дали "адекватни и съпоставими показания“, които "подкрепят останалите доказателства, събрани по време на огледа“.

"Рано е за обвинителен акт, разследването е в начален етап. Събрани са огромен брой доказателства. Има работна теза за пътнотранспортното произшествие, но няма конкретни доказателства за вина. Има начални доказателства за неправилно поведение на водача“, каза прокурор Михайлов.

Според него водещата теза за причините на катастрофата остава шофьорска грешка.

"Инфраструктурата я обследваме. Констатираха се известни проблеми и несъответствия, но водачът трябва се съобрази с пътя и пътната обстановка, докато шофира, особено когато вали дъжд и е намалена видимостта“, коментира следовател Маринов.

По думите му има работни хипотези как се е случил ударът в мантинелата.