САЩ, Великобритания и Канада въведоха нови санкции срещу Беларус в допълнение към наложените от Европейския съюз по-рано през деня, съобщава руският вестник "Известия“.

За санкциите на САЩ стана ясно от изявление на Министерството на финансите във Вашингтон. Според разпространения списък новите ограничения по отношение на Беларус засягат 20 физически лица, 12 организации и три самолета.

"Физическите и юридическите лица, определени днес, осигуриха на режима контрабанда на мигранти към Европейския съюз, участваха в продължаващото потискане на правата на човека и демокрацията, и подкрепиха режима финансово“, се казва в съобщението на ведомството.

По-специално под санкциите попадат "Белорусская калийная компания“, "Трансавиаекспорт“, "Славкалий“ и "Белтехекспорт“, както и авиокомпанията "Белавиа“.

Освен това Министерството на финансите на САЩ наложи санкции върху държавни дългови ценни книжа на Беларус, забранявайки сделки с нови дългови задължения на републиката, емитирани след 2 декември, с матуритет над 90 дни.

Освен САЩ и ЕС санкции срещу Беларус обявиха Обединеното кралство и Канада.

"Заедно с нашите съюзници в САЩ, Канада и ЕС, Обединеното кралство въведе нови санкции срещу осем беларуски граждани, отговорни за репресии и нарушения на правата на човека. Замразяването на активи на "Беларускалий“, един от най-големите производители на калиеви торове в света, е насочено към основния източник на доходи и валута за режима на Лукашенко“, заявиха от британското външно министерство.

По-специално, Обединеното кралство налага ограничения на петима журналисти от държавни медии, за които се твърди, че разпространяват дезинформация.

Превод и редакция: Тереза Герова