Продължават усилията на ръководството на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за намиране на изход от тежката ситуация, в която са поставени ВиК дружествата в страната от постоянно растящите цени на електроенергията. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството. В тази връзка министър арх. Виолета Комитова, представители на "Български ВиК холдинг“ ЕАД, Съюза на ВиК операторите в Република България и синдикални организации проведоха среща с Димитър Кочков – член на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Участие взеха и зам.-министър Валентин Граматиков и Атанас Паскалев - съветник на регионалния министър.



Министър Комитова и представителите на отрасъл ВиК представиха пред члена на регулаторния орган ситуацията, в която се намират ВиК дружествата и дискутираха възможните решения за излизане от кризата, стъпвайки на законовата уредба и утвърдената практика. Бяха начертани няколко варианта, които предстоят да се обсъдят на последваща среща с ръководството на КЕВР в понеделник, 6 декември.



Предстоят срещи и разговори по темата и с областните управители като председатели на ВиК асоциациите в различните региони на страната.



"Водата е на всички български граждани. Не е на нито една партия, на нито един бизнесмен. Тя е обществено благо и всички институции трябва да подходим адекватно и отговорно пред създалата се ситуация с цените на електроенергията, балансирайки между обществения интерес и този на дружествата“, посочи министър Комитова. Тя подчерта, че амбицията на МРРБ е да предложи работещ и добър Закон за ВиК, в който е заложен интегриран подход и защита на най-уязвимите граждани.