Влизане на Украйна в НАТО е "червена линия“ за Русия, а стремежите тя да бъде превърната в плацдарм в противоборството с Москва ще доведе до сериозни негативни последствия. Това заяви официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова в коментар за проведената в Рига среща на първите дипломати на страните-членки от НАТО, пише "Взгляд“.

"Присъединяването на Украйна към НАТО е за нас, и ние говорим за това от дълго време, "червена линия“. Продължаващото привличане на Киев във военната орбита на Алианса, фактическото развитие от страна на НАТО на военната инфраструктура на тази страна, желанието тя да се превърне в плацдарм за конфронтация с Русия ще доведе до сериозни негативни последици, дестабилизиране на военно-политическата ситуация в Европа“, казва Захарова в изявление, публикувано на официалния уебсайт на руското МВнР.

Дипломатът припомни, че след края на Студената война на Русия многократно са давани уверения, че юрисдикцията и военните сили на НАТО няма да се преместят и на сантиметър на изток.

"Всички тези обещания са забравени и неизпълнени. Резултатът е сегашното тъжно състояние на европейската сигурност “, казва още Захарова.

"Имаше обвинения срещу страната ни, че уж правим нещо близо до границите на НАТО, че заплашваме да преместим въоръжените си сили на собствената си територия. Въпреки че – ако погледнете нещата реалистично – НАТО се приближи до нас. Именно по нашите граници се изгражда военната инфраструктура на НАТО и се провеждат мащабни учения“, подчерта Захарова.

Според нея единственият вариант за разрешаване на настоящата ситуация е съвместното разработване на дългосрочни споразумения, които да изключват всякакви по-нататъшни движения на НАТО на изток и разполагането на застрашаващи Москва оръжейни системи в непосредствена близост до руска територия.

По-рано Владимир Путин каза, че ако в Украйна бъдат разположени ударни системи с ракети, летящи до Москва за няколко минути, тогава Русия ще има с какво да отговори.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен каза на Съвета на външните министри на ОССЕ, че примирието в Донбас не се прилага от Русия.

Кремъл заяви, че Украйна, като не изпълнява Минските споразумения, прави невъзможни всякакви преговори с Русия.

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова каза, че войските на Украйна се концентрират в зоната на конфликта в Донбас, там вече има 125 хиляди души, това е половината от целия състав. На свой ред украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви, че Украйна се придържа към политиката за мирно уреждане на конфликта в Донбас и не планира да провежда настъпателни действия в региона.

Превод и редакция: Иван Христов