Ръководствата на Варненския апелативен съд и Икономически университет – Варна сключиха допълнително споразумение към Договора за сътрудничество от 2019 г., предаде репортер на Радио "Фокус" - Варна. Подписи под документа положиха председателят на съда д-р Ванухи Аракелян и ректорът на висшето училище проф. д-р Евгени Станимиров.

Споразумението има конкретна цел – разработване на дигитални компетентностни модели за IT-специалистите и служителите в съдебната администрация. За постигането й Апелативният съд ще бъде използван като пилотен съд за провеждане на теренно проучване. Предстои да бъдат описани знанията, уменията и дейностите на системните администратори. Освен компетенции в информационните технологии, администрирането на инфраструктурна и мрежова свързаност, прилагането на политиките за сигурност, те ще демонстрират и познаването на цялостната работа на съда, деловодните и информационните системи, функционирането и управлението на общата и специализираната съдебна администрация.

Останалите съдебни служители също ще участват в проучването. Предвиждат се съвместни научни форуми за представяне на дигиталните компетентностни модели. Постигнатите резултати ще бъдат анализирани с перспектива бъдещо внедряване в органите на съдебната власт и при необходимост – провеждане на допълнителни обучения за повишаване на квалификацията на съдебната администрация.

"Целта ни е да създаваме кадри, които са отлично подготвени за реалната работна среда", каза на церемонията проф. д-р Евгени Станимиров. По думите му, ползата от дигиталните компетентностни модели е в познаването на профила, на това, което е необходимо, за да станат студентите бъдещи ефективни съдебни служители. Г-жа Ванухи Аракелян също изтъкна рационалното приложение на проекта, което гарантира успеха му. "Той представя различен цивилизационен подход към качествата, на които трябва да отговаря съдебната администрация“.



Съдът и университетът планират да разширят участието на студенти в съвместните дейности с цел повишаване на правните им познания и култура.

Двете институции осъзнават взаимния интерес от целенасоченото сътрудничество и публичното представяне на дейностите и постиженията им.



Точно преди две години – на 5. декември 2019 г. - Икономически университет - Варна и Апелативен съд - Варна подписаха Договор за стратегическо партньорство за съвместни прояви и инициативи. Партньорството е в резултат на взаимодействието между катедра "Правни науки“ и съда. Нашите съдии участват активно в образователния процес на висшето училище с публични лекции и преподавателска дейност, включително в специалност "Съдебна администрация“.

Днес ректорът на университета връчи на председателя на съда почетен плакет.