Инспекторите по храните в Кюстендил започват масови проверки на обектите за търговия с риба и рибни продукти. Това каза пред Радио "Фокус“ – Кюстендил д-р Велка Войнова, началник на отдел "Контрол на храните“ към Областна дирекция по безопасност на храните в Кюстендил. По думите й проверките са свързани с предстоящия празник Никулден.

"Проверките са с цел да се установи съответствието на обекта, на сградния фонд и оборудването, на системите за безопасност на храните. Ще насочим вниманието си към документите за произход и за безопасност на рибата, защото съществува риск за продажба на храни с неизвестен произход. Ще проверяваме изискванията за етикетиране, когато говорим за опакован продукт и на непредварително опаковани продукти, защото от 4 ноември влезе в сила новата наредба за предоставянето на информация на потребителите“, каза д-р Войнова.

Другият важен момент при проверките е наличието на лични предпазни средства, дезинфектанти в обектите, засилена дезинфекция, но в същото време и предприетите мерки по отношение на храните по време на извършване на мероприятия по дезинфекция. Ще се прави и една органолептична оценка на рибата.

Венцеслав ИЛЧЕВ