Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен се срещна с руския си колега Сергей Лавров, за да го предупреди лице в лице за "сериозните последици“, които Москва ще понесе, ако нахлуе в Украйна, и да го подтикне да търси дипломатически изход от кризата, отбелязва агенция Reuters.

Блинкен отправи предупреждението към руския външен министър Сергей Лавров на среща в Стокхолм, ден след като заяви, че Вашингтон е готов да отговори решително, включително с тежки санкции, в случай на руска атака.

"Най-добрият начин за предотвратяване на кризата е чрез дипломация и точно това очаквам да обсъдя със Сергей“, каза Блинкен пред репортери, преди да започне разговорите с Лавров.

Той каза, че Русия и Украйна трябва да изпълнят изцяло задълженията си по Минските споразумения, предназначени да сложат край на войната между проруските сепаратисти и украинските правителствени сили в източната част на бившата съветска република.

Вашингтон е готов да улесни процеса, каза Блинкен, но "ако Русия реши да продължи конфронтация, ще има сериозни последици“.

На свой ред Лавров каза пред репортери, че Москва е готова за диалог с Киев. "Ние, както заяви президентът Путин, не искаме никакви конфликти“, увери първият дипломат на Москва.

Превод и редакция: Тереза Герова