Кметът Здравко Димитров направи първа копка по проект за обновяване на градската среда в район "Централен“, съобщиха за Радио "Фокус"- Пловдив от пресцентъра на общината. Той е част от процедурата за изпълнение на интегрираните планове за градско възстановяване и развитие 2014-2020-Пловдив. Проектът "Обновяване на градската среда в община Пловдив - 2020-2023г." е на стойност 10 233 472,92 лева, като от тази сума безвъзмездната финансова помощ: 9 770 379,60 лв., а собственият принос на Община Пловдив - 463 093,32 лв.

Срокът за изпълнение на строително-ремонтните дейности е юни 2023 г. Основната цел на проекта е подобряване на жизнената среда и постигане на качествени условия за обитаване и отдих в град Пловдив.

"Значително ще се подобрят условията за живеене и отдих на хората в района. Подмяната на уличните настилки ще осигури условия за безопасност на движението и за създаване на условия за нормално провеждане на трафика. Ще сменим старите съоръжения за игра с нови, с което ще обновим детските площадки изцяло“, посочи кметът Здравко Димитров.

"По-конкретно ще бъде извършена реконструкция на междублокови пространства – настилка на пешеходни алеи, изграждане на спортни и детски площадки, доставка и монтаж на паркови архитектурни елементи, паркоустройство, автоматизирани поливни системи. Ще поставим и енергоспестяващо парково осветление, където е необходимо ще бъде подменена и подземната комуникация“, посочи заместник-кметът Пламен Райчев и допълни, че реализирането на проекта е в допълнение на изпълнения преди няколко месеца – в южната част в карето между ул. "Митрополит Панарет“, бул. "Източен“, "Княгиня Мария Луиза“ и "6 септември“.

Ще се реконструират улици и прилежащите им тротоари в Първа градска част - юг:, ул. "Неофит Бозвели" (северно от ул. "Марагидик"), ул. "Райно Попович", ул. "Александър Пушкин" (от пл. "Александър Малинов" до ул. "Картово" и от ул. ,Драгоя Божилов" до ул. "Неофит Бозвели"), ул. Драгоя Божилов", ул. "Страхил", ул. "Ивац".

Проектът предвижда обновяване на пл. "Житен пазар“ - като място за отдих, срещи и игри на децата. Алейната мрежа е коригирана съобразно пешеходните потоци. Проектиран е амфитеатър. Настилките в целия парк, както и амфитеатъра са решени в два основни цвята. За алеите се предвижда полагане на паваж. Ще бъдат обособени кътове с места за отдих – пейки и поставяне на кошчета за отпадъци в близост до местата за отдих, както и стойки за велосипеди.

Припомняме, че по Инвестиционната програма по ос 1 на оперативна програма "Региони в растеж“ 2014-2020 в края на 2019 г. общината подаде 5 проектни предложения за над 38 млн. лева и всички от тях бяха одобрени от МРРБ. И петте проекта са в процес на изпълнение и по нито един от тях не се наблюдава закъснения по графиците и се очаква те да приключат успешно през средата на 2023 г.

Това са : 1. Проект "Подобряване на енергийната ефективност на многофамилни жилищни сгради в град Пловдив – I етап“ със стойност 3,7 млн. лв.;

2. Проект "Обновяване на градската среда в община Пловдив – 2020-2023 г.“ – междублокови пространства и улици в централна градска част. Стойност 10,2 млн. лв.;

3. Проект "Изграждане на 74 социални жилища в град Пловдив“ със стойност 7,2 млн. лв.;

4. Проект "Реконструкция, преустройство и изграждане на образователна инфраструктура в 2 детски градини – "Зорница“ и "Каменица“ - със стойност 8,7 млн. лв.

5. Проект "Подобряване на градската среда в Зона с потенциал за икономическо развитие "Гладно поле“ - изгpaждaнe нa yличнa мpeжa c блaгoycтpoявaнe и пapĸиpaнe, пoдзeмнa инфpacтpyĸтypa и зeлeнa зoнa със стойност: 11,8 млн. лв.