Най-старото професионално учебно заведение в Община Стара Загора - Търговска гимназия "Княз Симеон Търновски“ чества 100 години от създаването си тази година. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. Заради усложнената епидемична обстановка в страната, причинена от COVID-19, обявената дата 06.12.2021 г. за тържествената церемония се премества на 11 май 2022 г. – Ден на светите братя Кирил и Методий, съобщиха от училището.

Гимназията е създадена в изпълнение заповед на Министерството на търговията, промишлеността и труда и по инициатива на старозагорската общественост, начело с Николай Новачков, Христо Ангелов, Георги Сандев и Слави Абанозов. На 15 септември 1921 г. официално отваря врати Смесеното нисше училище за търговия и кооперативно дело, което е първото професионално учебно заведение в региона на Стара Загора.

От 12 септември 1923 г. училището е преименувано в Смесена търговска гимназия, а през 1937 г. е добавено "Княз Симеон Търновски".

Години наред Търговската гимназия няма собствена сграда и се помещава в частни къщи. Едва през 1939 г. за нуждите на училището е отстъпена сегашната сграда, намираща се на бул. "Патриарх Евтимий".

От 1944 г. гимназията е държавна. Училището е преименувано в Стопански техникум на 13 август 1951 г., а през май 1953 г. става Техникум по икономика.

На 10 октомври 1996 г. се възстановява името Търговска гимназия със заповед на академик Илчо Димитров. Същата година тържествено са отпразнувани 75 години от откриването на училището. Гимназията е включена в българо-австрийски образователен проект по програмата "Фар" - съвместна разработка на МОН - България, Министерство на Образованието - Австрия и Културконтакт - Австрия. Със съдействието на японската страна е обзаведен кабинет с модерна компютърна техника.

На 10 март 1999 г. отварят врати втори компютърен кабинет и Учебно-тренировъчна фирма - кулминация на години работа съвместно с образователната програма "Фар". През 2000 г. училището взема името Търговска гимназия, което остава и до днес. От 16 юни 2000 г. се възстановява и името "Княз Симеон Търновски" със Заповед РД - 14-90/ 30.05.2000 г. на проф. Димитър Димитров.

През 2016 г. Община Стара Загора започва реализацията на проект "Реконструкция, модернизация и въвеждане на мерки за енергийна ефективност на сградата на Търговска гимназия "Княз Симеон Търновски“. Той е с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Региони в растеж“ 2014-2020 съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие и е на стойност 1 399 972 лева. На 7 февруари 2018 г. с тържествен водосвет е открита реновираната сграда на гимназията. Цялостният ремонт и обновяването на образователната инфраструктура осигуряват подходящи условия за предоставяне на качествено и съвременно професионално образование по икономика и управление.

С изпълнението на проекта освен съвременни условия и подобрено качество на образователната среда, се повишава и привлекателността на учебното заведение, което допринася за задържането на учениците в сферата на професионалното образование, като база за бъдеща конкурентна професионална реализация и като място за развитие на личността чрез обновяване на местата за обучение, спорт и отдих. Сградата на Търговската гимназия е с повишена енергийна ефективност, подобрен е достъпът на хора с увреждания до нея, подобрени са условията за работа на преподаватели и административно-технически персонал.

От далечната 1921 година, през наши дни, а и в бъдеще, Търговската гимназия е създавала, възпитава и ще изгражда и занапред неповторима училищна и социална култура, влияеща върху професионалната подготовка на кадри, които бързо и стойностно се вписват в конкурентните условия на институции, фирми и организации. Учениците от гимназията участват в редица проекти на национално и международно ниво.

По повод на 50-годишнината на Търговска гимназия на 23 май 1972 г. учебното заведение е отличено с орден "Кирил и Методий“, I степен.

По повод на 80-годишнината на гимназията на 24 май 2001 г. Търговска гимназия е удостоена с награда "Анастасия Тошева“.