Кметът на Община Ямбол Валентин Ревански и председателят на Общински съвет – Ямбол Антон Шиков се срещнаха в сградата на Общината с проф. Христо Пимпирев и неговите ученици, родом от Ямбол – геолозите Стефан Велев и Стефан Методиев. Това съобщиха от пресцентъра на Общината.

Изследователите запознаха общинското ръководство с предстоящата тридесета българска антарктическа експедиция, в която ще има и ямболско участие.

Нейната цел е изграждане на научна лаборатория в българската изследователска база "Свети Климент Охридски“ на остров Ливингстън в Антарктида, където ще бъдат разработени седем проекта в областта на биоразнообразието на континента.

Проф. Христор Пимпирев сподели, че България има правото да кръщава и ненаименувани географски обекти. Той припомни, че от 2005 година Ямбол вече не е просто името на един от най-красивите български градове, намиращи се в Югоизточна България - това е името и на един от най-впечатляващите върхове в Антарктида, който все още не е покоряван.

Една от многото цели на ямболските геолози Стефан Велев и Стефан Методиев ще бъде възможността да изкачат върха за първи път и да развеят на неговата най-висока точка знамето на града, подарено от Община Ямбол.