В ход е процес на смяна на поколенията в политиката и това е видно от факта, че в управлението ще имаме една нова политическа сила. Това коментира социологът Първан Симеонов, изпълнителен директор на "Галъп интернешънъл болкан“, в интервю за предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“. Тази нова сила е оглавявана от сравнително млади хора, които до този момент не са били част от политическия процес, отбеляза Симеонов

"За добро или зло от политическия процес отпаднаха онези по-отдавна познати в политическия процес хора, които дойдоха на вълните на протестите от миналата година, особено формацията "Изправи се! Ние идваме!“, но и други формации. Виждате, че и на новите не им е много лесно. "Демократична България“ всъщност е доста сериозна конкуренция тъкмо от новите. Така че вече имаме нови и нови нови. Слави Трифонов, който беше нов, но в същото време не е най-новият като публичен образ, Слави Трифонов беше нов вчера, сега има нови нови. Това е лайтмотивът на случващото се обновяване“, посочи социологът.

Според него, основният въпрос сега е дали новите лица ще произвеждат нова политика. Обикновено промените идват плавно и идват с много работа, затова трябва да бъдем умерени оптимисти, смята Първан Симеонов. Той открои ролята на БСП като по-стара и опитна партия в бъдещото управление.

"Съдбата на БСП е много важна в тази година на равносметки, защото БСП е основният фактор, непроменлив фактор в българския политически живот във всичките тези три десетилетия. Мен ако питате, БСП трябва много да внимава да не би да я сподели съдбата на СДС. БСП не би следвало да насилва историческия си късмет и да иска повече от таи ситуация.“, предупреди социологът.

По отношение на ГЕРБ в ролята й на опозиция, Първан Симеонов коментира, че при тях лакмусът ще е местната власт, защото са силни в местната власт.

"Аз бих изчакал до местните избори, за да видя каква е съдбата на ГЕРБ, дали тръгват някакви процеси на ерозия, разпад или не тръгват. Честно казано, много пъти на ГЕРБ са предричани критични дни. Оказа се, че ГЕРБ си седи стабилно. Но големият въпрос тук е за личната съдба на Борисов. Така че въпросът за ГЕРБ е всъщност въпросът за Борисов, но не на последно място и въпросът за местните кметове, където са корените на ГЕРБ“, допълни още Първан Симеонов.

Евелина БРАНИМИРОВА

Цялото интервю четете по-късно в раздел "Мнение"