Първият дипломат на Атина Никос Дендиас изрази опасенията на гръцкото правителство относно ситуацията в Западните Балкани по време на срещата на външните министри на НАТО в латвийската столица Рига в сряда, отбелязва електронното издание на вестник Kathimerini.

"Беше много интересна среща, на която се обсъждаше въпросът за Западните Балкани. Имах възможността да изложа възгледите на гръцкото правителство относно необходимостта от стабилизация“, каза министърът, като подчерта, че европейската траектория на Западните Балкани предоставя значителни възможности.

Дендиас участва и в дискусията, ръководена от френския външен министър Жан-Ив льо Дриан относно ситуацията в Сахел.

В кулоарите на срещата на върха Дендиас се срещна с върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел. Припомня се, по-късно този месец в гръцката столица ще се проведе среща на Съвета по външни работи, в рамките на която Атина и Никозия очакват по-съществена дискусия за позицията на ЕС спрямо действията на Турция в Източното Средиземноморие.

Тристранна среща

По същото време в сряда се състоя първата тристранна среща между Гърция, Кипър и Йордания в Никозия на ниво министри на отбраната, които обсъдиха решенията, взети през юли миналата година от лидерите на трите държави.

В изявлението на министрите се предвижда създаване на съвместен комитет и подписване на програма за военни учения, сътрудничество срещу тероризма и втора тристранна среща през 2022 г.

Гърция и Кипър бяха представени от Никос Панайотопулос и Хараламбос Петридес, докато Йордания беше представена от генерал-майор Юсеф Ахмед Ал-Хнайти, ръководител на въоръжените сили на страната.

"Силните връзки на нашите три страни се основават на общи принципи и ценности. Имаме обща визия и стремеж да създадем среда и условия на стабилност, сигурност и просперитет в по-широкия регион на Източното Средиземноморие“, каза Панайотопулос.

Превод и редакция: Тереза Герова