Съюзниците от НАТО споделят "непоколебим ангажимент“ към суверенитета на Украйна. Това увери държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен часове преди началото на срещата му с руския външен министър Сергей Лавров, предава Reuters.

Блинкен, говорейки в началото на разговорите с украинския външен министър Дмитро Кулеба, повтори загрижеността на Вашингтон относно струпването на руски войски на границата, което провокира закани за нови западни санкции срещу Москва.

Кулеба написа в "Туитър“, че Украйна, която не е член на НАТО, но се стреми към по-тесни връзки с Алианса, работи със западните страни по "всеобхватен възпиращ пакет, включващ тежки икономически санкции“, за да спре руската агресия.

"Непоколебимата ангажираност на САЩ към териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна... това е гледна точка, която поддържат не само САЩ, но и всички наши съюзници в НАТО“, каза Блинкен на Кулеба по време на преговорите им.

"Това беше много, много ясно очевидно в разговорите, които проведохме през последните няколко дни“, добави той.

В разговора си с Лавров, който ще се проведе в кулоарите на срещата на върха на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) в Стокхолм, висшият американски дипломат се очаква да предаде лично заплахата от допълнителни санкции, ако Москва не прекрати струпването на войски на границата с Украйна.

Превод и редакция: Тереза Герова