Зелената трансформация ще се случи, но трябва да е на по-справедлива социална цена. Това каза евродепутатът от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите Петър Витанов по време на пресконференция в БТА, предаде репортер на Агенция "Фокус“.

"Първо, знаете, че климатичните промени, са тема номер 1 в Европа, в ЕС, която на практика оформя и рамкира цялата политика и така омразна дума "приоритети“ на институциите в следващите 30 години, защото това води до една икономическа трансформация. Този проблем с изменението на климата беше нещото, което притеснява най-много европейските граждани“, каза Петър Витанов.

Според него е хубаво, че в България 78 % си дават, че има климатични изменения.

"Което е чудесно, имайки предвид, че процентът на хората, които смятат, че земята е плоска или отношението към ваксините, което ни приближава до Папуа Нова Гвинея, където хората смятат, че това се лекува или със смрадлика, или с индийско орехче. Хубаво е, че в крайна сметка, що се касае до климата, хората имат отговорен поглед. Макар че съм убеден, че ако тези въпроси бъдат поставени по-остро в обществото, броят на хората, които отричат да има каквито и да е климатични промени, ще се увеличи драстично. Може да влезе някоя антиклиматична партия в парламента. В Западна Европа влизат тези климатичните. Защо го направихме? Защо поискахме да направим тази анкета. Защото искаме да поставим темата в обществото на дневен ред. В нашия екип смятаме, че това е един от най-големите проблеми, пред които е изправено и българското, и европейското общество и този проблем се дължи преди всичко на човешката дейност, на използването на досегашния икономически модел “произведи, консумирай и изхвърли“. Всичко това води до тежки климатични изменения, които водят след себе си катастрофални последици. Ние искаме този въпрос да го адресираме, да променим или най-малко да поставим дебата за кръговата икономика, за другия икономически модел. Този, който освен да консумираш, да консумираш в граници, да добиваш чрез по-малко енергия, да рециклираш и да използваш отново. Това считаме, че е една от най-ефективните стъпки, които могат да преодолеят климатичните изменения“, каза още той.

"Второ, с тези резултати, искаме да подтикнем политическите партии, да отделят много по-сериозно внимание в своите програми за политики и за мерки, които целят да ограничат тези климатични изменения. Това е основен момент в политическите платформи на почти всички европейски партии, а този дебат в България отсъства“, коментира още Петър Витанов.

"От трета страна искаме да подтикнем и правителството да бъде далеч по-активно. Резултатите показват, че хората се вълнуват от тази тема, за съжаление резултатите показват, че правителството не работи в достатъчна степен за предлагане на такива мерки. Искаме този проблем да го поставим, за да стигне и до българските институции“, заяви още Петър Витанов.

Той уточни, че поне 15 от българските евродепутати работят много активно по тази тема. "Целим публичност от една страна. Тук въпросът в Европа е не дали ще се случи, а по какъв начин ще се случи тази промяна и кой ще плати сметката, защото винаги тези икономически трансформации и революции винаги са за сметка на най-бедните. Тази зелена трансформация ще се случи, ама да се случи на една по-справедлива социална цена. Освен че търсим публичност, търсим и експертиза“, допълни още евродепутатът.

"Много благодаря на колегите от "Тренд“, че поставиха коректно въпросите и в крайна сметка ни снабдиха с тези резултати“, каза още той.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: тук