Руската федерация има голям принос за укрепване на отбранителната способност на Сърбия, разширява се двустранното военно и военно-техническо сътрудничество. Това заяви руският министър на отбраната Сергей Шойгу, цитира думите му TACC.

"Продължаваме военното си сътрудничество. Провеждаме съвместни учения. Всяка година са все повече. Програмата на нашето военно сътрудничество се разширява. Успешно се осъществява и военнотехническото сътрудничество. Програмата, която набелязахме преди много години се изпълнява на етапи, своевременно, навреме и в степента, в която сме се договорили“, каза Шойгу по време на работна среща със сръбския вътрешен министър Александър Вулин в Москва.

Шойгу отбеляза, че онези дела, които са започнати с участието на Вулин, когато той беше начело на военното ведомство в Белград, се довършват с подкрепата на руското МО това "служи като сериозен фактор за укрепване на отбранителната способност на Сърбия“. "Надявам се това да продължи“, каза Шойгу. Той подчерта, че динамично развиващото се военно сътрудничество между Русия и Сърбия до голяма степен се дължи на отношенията между лидерите на двете страни - Владимир Путин и Александър Вучич.

"Всичко това, разбира се, се дължи на - според мен, много конструктивни и всъщност приятелски отношения на нашите президенти. Тук трябва да отдадем почит на факта, че в различни моменти ние винаги, дори в най-трудните периоди, сверяваме часовниците си и нашите лидери ни дадоха правилната посока в развитието на по-нататъшното сътрудничество във военната и военнотехническата сфера“, каза още Шойгу.

Министърът отбеляза, че двустранното сътрудничество между Москва и Белград е многостранно, динамично, и се развива в различни области, включително и във военната.

"Радвам се да ви видя отново. Приех с удоволствие предложението ви за преговори. Винаги имаме какво да обсъдим с нашите сръбски приятели. Сътрудничеството между Русия и Сърбия през последните години придоби динамичен и многостранен характер“, каза Шойгу.

Според него резултатите от неотдавнашната среща на президентите на Русия Владимир Путин и Сърбия Александър Вучич станаха поредното потвърждение за това. "Президентите на нашите страни се споразумяха за по-нататъшното развитие на двустранното сътрудничество в различни области, включително във военната сфера“, каза Шойгу.

"Моля, приемете моите поздравления за това значимо събитие“, каза руският министър на отбраната.

Той покани сръбския министър на вътрешните работи да обменят мнения по най-актуалните въпроси на двустранното сътрудничество. Като отбеляза, че Вулин е планирал много срещи по време на визитата, Шойгу изрази увереност, че престоят на сръбската делегация в Москва ще бъде наситен и интересен.

Превод и редакция: Тереза Герова