Кооперирани производства за износ към трети държави, както и отварянето на египетския пазар за български стоки обсъдиха министърът на икономиката Даниела Везиева и министърът на публичния бизнес сектор в Египет г-н Хишам Тауфик в Кайро. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството.

Министър Везиева изтъкна, че България може да предложи експертиза в сферата на фармацията, хранително-вкусовата промишленост, биоземеделието и производството на електрически автобуси и микробуси. Тя заяви, че български компании имат интерес от експорт на медикаменти, машини за хранително-вкусовата промишленост и технологии за електроиндустрията.

Двамата обсъдиха и сътрудничеството в сектора на земеделието, свързано с нови технологии за биопроизводство. Българският икономически министър посочи, че има много добри възможности за взаимодействие в сферата на преработващата промишленост, машиностроенето и производството на храни. Тя допълни, че в България има изключителни специалисти в IT индустрията, като можем да предложим технологични и софтуерни решения.

Везиева и Тауфик се обединиха около това, че има огромен потенциал за развитие на търговските отношения, не само за възстановяване на нивата на стокообмена преди пандемията, но и да бъдат надминати в следващите няколко години.

По време на срещата стана ясно още, че България има възможности за износ към египетския пазар на месо и земеделски продукти.

В министерство на публичния бизнес сектор в Кайро пред министър Везиева бяха представени и възможностите, от които българските експортно ориентирани компании могат да се възползват в икономическа зона "Суецки канал". Това стана по време на среща с г-н Уакид Гамал Ал Дин, главен изпълнителен директор на икономическата зона. "За нас е важно да създадем трайни търговски отношения с тази зона", посочи Везиева. По думите й създаването на нови места за търговия и инвестиции е особено важно в тази пандемична икономическа обстановка.