Много смущаващ е въпросът за бъдещето на КПКОНПИ. Това каза на пресконференция председателят на ПП АБВ Румен Петков, предаде репортер на Агенция "Фокус“. "Не знам кой е автор на такава идея да се сменят председателите на Народното събрание всяка година, но той незабавно трябва да потърси услугите на д-р Николай Михайлов. Идеята е потресаваща. Това е деинституционализация. Сега чувам идеята. Сигурно зад нея има дълбоки управленски, политически и коалиционни мотиви, но това е нелепо“, заяви Петков.

По темата за структурата на кабинета, Петков заяви: "Тази сутрин съм информирал г-жа Нинова, че това, което излезе в медиите, е абсурд. Много сериозно на събранието на Националния ни съвет в събота ще разгледаме вариантите у възможностите“.

"Не знам дали тези хора, които са предложили такава структура, имат представа за европейското структуриране на секторите. Предлагам, ако всичко ще минава към министър-председателя, направо да мине към Иво Прокопиев. Няма нужда от посредник, нека да бъдем публични. Предлагат се неща, които не са били обект на разговори в политическите и експертни групи. Това е много грозно“, коментира той.

"Има нещо много смущаващо – бъдещето на КПКОНПИ. Когато ние се противопоставяхме срещу този модел на КПКОНПИ, не срещнахме подкрепа от никого, с изключение на БСП. Това, което се предлага сега, е възстановяване на Комитета по държавна сигурност от 60-те години на миналия век. Инспекторатите на всички министерства, агенции и ведомства, да минат на подчинение към бъдещата КПКОНПИ. Даваме ли си сметка какво се предлага? Смаян съм, че обществото не реагира. Това са неща, които ще убият държавата. Ако идеята е новата КПКОНПИ да има всички разследващи функции, това кое подред звено ще е с такива правомощия? Няма в Европа друг такъв модел и случай. Лакомията за лично влияние и власт трябва да бъде овладяна сега. След утрешния ден след конструиране на НС ще бъде късно“, добави лидерът на АБВ.

"Фактът, че нощес се предлага, тази нощ да изтече информация, която не е коментирана с някой от партньорите, е много грозно в навечерието на свикването на Народното събрание. Партньорите в момента са в ъгъла. Всеки, който каже, че това не е приемливо, ще бъде посочен с пръст. Язовирите ще ги вадим от МИ и ще ги слагаме в МЗХГ. Няма управленска логика. Когато се правят такъв тип сериозни трансформации, преди това се дебатира с месеци. 7-8 години предлагаме да се изгради Съвет за съдебна реформа, но никой не иска да го изгради, защото всеки гледа на Прокуратурата като на свой инструмент. Ако ще сменяме инструмента на Борисов с инструмента на някой друг – Прокопиев, Петков, Румен Петков имам предвид, това даже може да е полезно“, посочи Петков.