Аналена Бербок, съпредседател на германската партия Съюз-90/Зелените, която вероятно ще стане новият министър на външните работи на Германия, не изключи по-твърд политически курс към Китай, но в същото време се застъпи за развитието на обща европейска политика спрямо КНР. Тя изрази това мнение в интервю пред вестник Die Tageszeitung.

"Диалогът е централен елемент на международната политика. Но това не означава, че трябва да разкрасявате или да мълчите“, каза Бербок. Тя добави обаче, че външната политика, която подчертава разногласията, води до същата безизходица, каквато и тази, основана на игнориране на конфликтите. "Ето защо за мен външната политика, основана на ценности, винаги е комбинация от диалог и твърдост. Красноречивото мълчание не е постоянна форма на дипломация, дори ако някои смятат така през последните години“, заяви съпредседателят на Зелените в отговор на въпрос за политиката спрямо Китай.

В същото време тя акцентира върху икономическите отношения с Китай. "Ние сме един от най-големите вътрешни пазари в света“, каза Бербок, добавяйки, че Китай също има огромни интереси на европейския пазар. Ако китайските стоки спрат да навлизат на европейския пазар, това според нея също ще се превърне в сериозен проблем за страна-износител като Китай. "Ние, европейците, трябва да използваме този лост на общия вътрешен пазар много по-широко“, обобщи политикът.

Въпреки това, каза тя, това ще работи само ако всички 27 държави-членки на Европейския съюз се обединят. "Нуждаем се от обща европейска политика спрямо Китай“, заключи Бербок. Въпреки това тя отбеляза, че е необходимо да се сътрудничи с КНР за решаване на глобалните проблеми, включително изменението на климата и борбата с пандемията. "Ние сме конкуренти в други области, особено когато става въпрос за бъдещо технологично лидерство“, продължи Бербок.

По отношение на въпроса за евентуален бойкот на Зимните олимпийски игри, които ще се проведат в Пекин от 4 до 20 февруари 2022 г., съпредседателят на Зелените отбеляза, че германските власти трябва да ги разгледат по-отблизо. "Правителствата имат различни начини за справяне с този проблем, който със сигурност ще бъде обсъден през следващите седмици“, заключи Бербок. Призиви за бойкот на зимните игри, на които Китай ще бъде домакин следващата година, бяха отправени преди това от политици от Канада, Норвегия, САЩ, както и представители на близо 200 правозащитни организации от различни страни. Причината са масовите репресии, приписвани на Пекин срещу уйгурите в Синдзян-Уйгурския автономен окръг.

Превод и редакция: Иван Христов