Проблемите между Изтока и Запада трябва да бъдат разрешени чрез диалог, "нова студена война“ е против интересите на Унгария, каза външният министър на страната Петер Сиярто, цитиран от електронното издание Hungary Today.

Сиярто заяви, че липсата на диалог и конфликт винаги водят до "опасни ситуации за Централна Европа“. Унгария винаги е подкрепяла отварянето на нови канали за комуникация между Изтока и Запада в Европейския съюз и НАТО, каза той.

"Русия трябва да се разглежда като реалност в региона. Важно е всички да осъзнаят, че Европа, особено Централна Европа, трябва да си сътрудничи с Москва по определени въпроси“, каза той, като даде за пример доставките на енергия. Липсата на сътрудничество в сектора би довела до "сериозна ситуация“.

По отношение на страните, които "виждат Русия като заплаха по исторически или географски причини“, Сиярто отбеляза, че Унгария е допринесла за защитата на въздушното пространство на балтийските държави в две мисии на НАТО и ще направи това отново през следващата година. Унгария вижда тези страни като съюзници.

Сиярто призовава за "разумен, уважителен“ диалог Изток-Запад

"Разумният и уважителен“ диалог между Изтока и Запада е "винаги най-добрият за нас, унгарците и централноевропейците“, заяви Сиярто във видеообръщение, публикувано в сряда.

Във видеото му, записано по време на среща на външните министри на НАТО в Латвия, Сиярто каза:

"Унгария няма никакъв интерес от нова Студена война или от пораждане на психотично състояние, напомнящо на Студена война“.

Външният министър добави, че подобно положение би "накърнило сериозно нашите интереси за национална сигурност“.

Унгария, добави той, подкрепя всички инициативи на НАТО и Европейския съюз, насочени към създаване на по-нататъшни комуникационни канали "между Изтока и Запада, между Русия и НАТО и между Русия и ЕС“, каза министърът.

"Имаме интерес да разрешаваме проблемите чрез диалог, по дипломатически канали“, добави Сиярто.

Превод и редакция: Иван Христов