Марош Шефчович заяви, че ЕС иска да сключи споразумение с Обединеното кралство в петък, за да поддържа свободния поток на лекарства към Северна Ирландия, но е готов на едностранни действия, за да гарантира, че това ще се случи, пише европейската редакция на Politico.

Шефчович, еврокомисарят, водещ преговорите с Обединеното кралство относно търговския протокол за Северна Ирландия, каза пред депутатите в Белфаст в сряда, че споделя чувството им за безпокойство, че стотици британски медицински продукти скоро може да спрат да се разпространяват в Северна Ирландия, защото не отговарят на регулаторните изисквания на ЕС.



Той каза, че се надява да постигне съвместно споразумение, което да реши проблема по време на среща в петък с водещия преговарящ на Обединеното кралство Дейвид Фрост.

Протоколът, договорен като част от Споразумението за оттегляне от 2019 г., запазва Северна Ирландия в рамките на единния пазар на стоки на ЕС — и все още подлежи на европейските стандарти за лекарства. Докато много британски стоки, подлежащи на нови проверки в пристанищата на Северна Ирландия, могат да се доставят от Република Ирландия или другаде в ЕС, това не е така за лекарствата, много от които се купуват на едро и се разпространяват чрез Националната здравна служба на Обединеното кралство .

Обединеното кралство и ЕС се споразумяха за едногодишно освобождаване от прилагане на стандартите на ЕС за лекарства, доставяни от Великобритания до Северна Ирландия, гратисен период, който изтича на 1 януари.

Позовавайки се на неприемливо високите регулаторни разходи, британските производители на генерични лекарства вече уведомиха Министерството на здравеопазването на Северна Ирландия, че ще спрат да доставят повече от 2000 продуктови линии до тази дата, ако правната безизходица не бъде прекъсната.

Шефчович, който говори пред парламента на Северна Ирландия чрез видеовръзка от Брюксел, каза на депутатите, че решаването на проблема с доставките на лекарства е бил на първо място в дневния му ред на преговорите през последните четири седмици, добавяйки, че неговата страна е внесла предложения до Обединеното кралство, обещавайки да приеме ново законодателство на ЕС като част от по-широки решения в края на юни и средата на октомври.

По време на сесията Шефчович каза, че Европейската комисия е готова да продължи със законодателството, променящо правилата на ЕС, свързани с веригата за доставки на Северна Ирландия за британски лекарства.

"Знам, че времето изтича и ще настоявам отново този петък в дискусията с лорд Фрост, за да разреша този въпрос. В същото време също трябва да бъда много, много ясен, че сме готови да се движим сами, ако това не е възможно да прокараме на този етап съвместния подход“, каза Шефчович.

Превод и редакция: Иван Христов