Не можем просто да вземем някакви милиарди отнякъде и да започнем да ги изливаме, но правим максимума. Това каза министърът на финансите Валери Белчев в рубриката "Властта говори! Открито“ във фейсбук страницата на Министерския съвет, предаде репортер на Агенция "Фокус“. "Смятам, че ще успеем да влезем в рамките на 2.9 % дефицит. Инфлационните очаквания се променят текущо, но около 4% и нещо е реалистично да се очаква. Таванът, с който разполагаме е в рамките на 12 млрд. дълг, но предполагам няма да се налага да стигаме до него. Това е сума, която се залага като потенциална възможност за теглене на дълг. Една трета от него би отишла за погасяване на предишния дълг, а останалото – за дефицит“, добави министърът.

"Бюджетът не е по-различен структурно от тези, които се правят всяка година. Разполагаме с макроикономическа прогноза. Нашето предложение отговаря на почти всички очаквания, които са заложени. Не намирам изненади и чудеса. Единствената разлика между това, което се планира и това, което предлагаме, е, че едно потенциално редовно правителство би планирано някои структурни реформи в държавната администрация, но това е нещо, което ние не сме в състояние да правим. Не трябва да забравяме, че разходната част е функция на приходната. Очакваме да имаме ръст в приходите. Не можем просто да вземем някакви милиарди отнякъде и да започнем да ги изливаме. Мисля, че правим максимума“, коментира той.

"Всеки момент ще публикуваме актуализираната си макрорамка и данните за ръста на БВП ще станат ясни там. Ръстът ще е над 4%“, каза още министърът.

По думите му за него лично би било успех да се приключи добре годината и да няма шокове. "Справихме се с няколко шокови ситуации.Запазихме определено ниво на стабилност. Със сигурност има много пропуски. Не бих искал да се съдя сам себе си. Нашата роля беше да подготвим избори, да осигурим средства за това и те да минат безпроблемно. Всеки ден съм много зает и сигурно за много неща не ми е стигнало време. Аз просто работя и не съм част от никоя политическа сила. Не казвам, че това не е възможно да стане в някакъв момент, но аз си работя и гледа да си свърша добре нещата. Животът е такъв, че човек не знае накъде може да го духне вятърът. Да, бих правил политика, доколкото виждам смисъл в това нещо", каза още Белчев.