Да раждаш деца не е бизнес, но правим каквото можем и увеличаваме с 20% надбавките, както и помощите за дете във втората година от майчинството. Това каза министърът на финансите Валери Белчев в рубриката "Властта говори! Открито“ във фейсбук страницата на Министерския съвет, предаде репортер на Агенция "Фокус“. Министър Белчев заяви, че предвиждат минималната работна заплата за следващата година да стане 710 лв., като това засяга заплащането на около 700 000 граждани. По думите му, ако минималната работна заплата се вдигне прекалено много, рискуваме да фалираме много фирми. "Повишаването на минималната работна заплата е въпрос на възможности и бизнес среда. Не сме в планирана икономика. Колкото повече се вдигат цените, толкова повече трябва да се вдигат и заплатите. Всичко е свързано. Не мога да отида в едно предприятие и да кажа колко да плащат. Трябва да се погрижим бизнес климатът да бъде добър, а останалото са взаимоотношения между работодатели и служители. Данъци не предвиждаме да се вдигат. Те се определят от Народното събрание, но в настоящия план н е предвиждаме увеличение на данъците“, посочи Белчев.

"Предвиждаме повишение на заплатите с 5% на всички служители в държавната администрация. Много ми се иска хората да получат по-високи минимални работни заплати, но нашият пазар още не е готов да ги поеме. Диференцирана минимална работна заплата по региони би разбъркала системата много сериозно. Има смисъл от такова нещо, но процесът за подготовка на такава реформа би отнел много време“, посочи той.

"Мислим доста активно по темата за овладяване на повишението на цените на газа и тока. Изтеглихме средства от атомната централа и ги насочихме към фирмите. Предприехме стъпка за създаване на механизъм за осигуряване на форуърдни контракти, което да позволи на бизнеса да фиксира цените си за по-дълъг период напред. Разглеждаме потенциални механизми за ограничение на износа. Това е тежък процес“, заяви Белчев.

По думите му проблемът не е едностранен при плащане на заплата в плик. "Обсъждаме да се създадат стимули или санкции или и двете в тази посока, за да може хората, които приемат пари в плик, да не може да се възползват от определени преимущества. От години говорим за това сив сектор, но не е лесно да се справим с него. От всички 750 000 - 760 000, които работят на минимална работна заплата, над 100 000 – 150 000 души са в ресторантьорския бранш, което за мен значи, че там има проблем с механиката на изплащане на възнагражденията. Това е един процес, който се подобрява във времето“, каза още министър Белчев.

"Да раждаш деца не е бизнес. Ние правим някаква помощ в рамките на разумното. Правим огромна крачка напред с предложението, което правим. Правим каквото можем. Увеличаваме с 20% надбавките, както и помощите за дете във втората година от майчинството“, допълни той.

По думите му според неговата прогноза в следващите месеци няма нужда от локдаун. Той уточни, че ако това се наложи, ще се намерят механизми за подкрепа на бизнеса.