Гладът в Латинска Америка и Карибите достигна най-високото си ниво от две десетилетия, съобщава CNN, позовавайки се на ООН.

Само за една година - от 2019 до 2020 г. - броят на гладуващите там се е увеличил с 30%, или 13,8 милиона души, според Регионалния преглед на ООН за продоволствена сигурност и хранене.

Като цяло 59,7 милиона души в момента страдат от глад в региона, най-високият процент от 2000 г.

Най-лошо е положението е в страните от Централна Америка. В Гватемала около половината от населението изпитва недостиг на храна. Салвадор и Хондурас са малко зад нея, където гладуват съответно 47% и 46% от населението.

Както се обяснява в статията, освен заплахата за човешкото здраве от коронавируса, причинената от него пандемия доведе до определени икономически последици, по-специално до недостиг на храна за хората.

Месеци карантини и ограничения за пътуване засегнаха, наред с други неща, тези, които извършват работата си неофициално. За такива хора да не работят един ден означава, че на следващия ден ще имат малко храна.

В същото време, според ООН, в Латинска Америка и Карибите проблемът с глада се усеща по-остро сред жените, отколкото сред мъжете, тъй като недостигът на храна удря по-силно най-уязвимите слоеве на обществото.

Например през 2020 г. приблизително 42% от жените и 32% от мъжете са имали умерена или тежка продоволствена несигурност. В доклада се казва, че разликата се увеличава постоянно през последните години, като нараства от 6,4% на 9,6% през първата година на пандемията.

Превод и редакция: Иван Христов