Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след срещите на външните министри от НАТО в Рига, Латвия, каза, че наред с други неща те са обсъдили стабилността и сигурността в Западните Балкани. Според Столтенберг напоследък сме свидетели на нарастване на напрежението, включително в Косово, както и в Босна и Херцеговина, пише прищинското издание Gazeta Express.

"За последната ни сесия към нас се присъединиха нашите партньори Финландия, Швеция и върховният представител на ЕС Борел. Обсъдихме стабилността и сигурността на Западните Балкани. Регионът измина дълъг път след конфликтите през 90-те години. Но напоследък станахме свидетели на нарастване на напрежението. Включително в Косово, както и в Босна и Херцеговина“, каза Столтенберг по време на пресконференция.

"С по-агресивна реторика. Забавени реформи. И чуждестранни актьори, които работят за подкопаване на напредъка. НАТО ще продължи да насърчава стабилността, сигурността и сътрудничеството в региона. И ние се съгласихме за важността на нашето присъствие. Включително нашата мисия КФОР в Косово. И нашите офиси в Сараево и Белград“, каза Столтенберг.

Превод и редакция: Иван Христов