Дете на 5 години от детска градина в София е починало от менингит. Това каза проф. Тодор Кантарджиев, консултант по ваксинация към Столична община, в интервю за предаването "Здравей, България“ по Нова телевизия. "Миналия петък се е случило в 37 детска градина. В детската градина няма паника и не бива да създаваме такава. Тежки инфекции понякога се развиват много бързо. Моите съболезнования на семейството на детето. То е починало в лечебно заведение в столицата“, заяви Кантарджиев.

"Веднага се взимат мерки. Около 30 деца от групата и съседна група, както и 8 души персонал са тествани за бактериално носителство в носоглътката. 11 деца се оказва, че имат микроба, причинител на менингита, и двама от персонала. Тестът се извършва в НЦЗПБ с генетични методи. В рамките на 4 часа може да се постави диагнозата. Целият екип на детската градина е тестван. Резултатите на първите тествани – 40 проби, са готови и 11 деца и двама души от персонала взимат антибиотик“, посочи той.

"Вчера РЗИ е организирала да се вземат проби на повече от 250 деца. Утре те ще бъдат готови. 48 часа е технологичното време. 100% е гарантирано, че няма да се разболеят тези, които са на антибиотик“, допълни той.

По думите му много рядко се случва носителството на бактерията да се развие като заболяване толкова бързо. Според него за 4 часа се получава резултат от проба за бактерия. "Чакаме доста проби, които са взети вчера. РЗИ е наредила да се направи дезинфекция в детската градина и мисля, че час по-скоро може тя да започне да работи. Заразяването става само от човек. Има ваксина за менингококи, но тя не е част от задължителния календар", допълни той.