Широк спектър от онлайн услуги предоставя Регионална библиотека "Дора Габе“ в Добрич, предаде кореспондентът на Радио "Фокус" – Варна. Възможностите са разпределени в няколко направления.

Първото е "Моята библиотека“ или MyLib. Това е персонално пространство с четири възможности: достъп до личен читателски картон с информация за заета литература и текущо състояние на заявки; онлайн презаписване на заета литература; онлайн заявка за литература чрез електронен каталог и изграждане на собствени виртуални колекции от книги (виртуални рафтове, списъци). За достъп до онлайн услугата "Моята библиотека“ (MyLibrary) е необходимо желаещите да бъдат регистрирани читатели на Регионална библиотека "Дора Габе“ и да имат потребителско име и парола, като се регистрират на https://ilib.libdobrich.bg/. Създаден е електронен каталог на библиотеката за избор на конкретни заглавия на електронния адрес.

Друго направление е "Електронна доставка на документи“ - специализирани онлайн услуги, които библиотеката предоставя, като писмена библиографска информация; ретроспективни библиографски издирвания; сканиранене на библиотечни документи. "Полезно за вас“ чрез линк: https://libdobrich.bg/listinfo.php?id=232 дава над 90 бързи връзки с полезна уеб информация за здраве, образование, заетост и култура. Това са сайтове на държавни институции, общообразователни източници, информация и учебни материали, образователни портали, онлайн платформи в сферата на образованието; услуги на електронното здравеопазване, проверка на личен лекар, търсене на лекарства, заплащани от НЗОК, справка за здравноосигурителен статус, връзки към български и световни здравни организации; местни, национални и световни културни институти, онлайн издания за култура и изкуство, портали за култура и изкуство, организации, фестивали.

Налична е Дигитална библиотека на линк: https://www.libdobrich.bg/listinfo.php?id=231. Тя предлага пълнотекстово периодични издания с още вестници, излизали през периода 1901 - 1939 г. - тук, както и части от книги, статии, разкази, стихотворения на тема - Добричка епопея 1916 г., 1940 година - Възвръщането на Южна Добруджа към пределите на България, празници и обичаи в някогашна Добруджа. "Попитай библиотекаря“ е следващата възможност за дистанционно общуване - чат в реално време на сайта на библиотеката: www.libdobrich.bg.

Освен това Библиотеката публикува на сайта и на "Фейсбук“ страницата си образователни и информационни материали, видео-поредици с четене на текстове, организира разнообразни онлайн игри и конкурси, в подкрепа на книгите и четенето. Последователите могат да ползват: https://www.facebook.com/libdobrich.

Жулиета НИКОЛОВА