ВМЗ - Сопот никога не е отсъствал от политическите напрежения и медийните спекулации, каза старши анализаторът Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията в интервю за обзора на радио ,,Фокус‘‘ ,,Това е България‘‘. Според него в оръжейния бизнес винаги е имало напрежение, а в случаят с Държавната Консолидационна Компания виждаме, че директорите си вадят различни аргументи. По негово мнение сблъсъкът с ,,Вазовски машиностроителни заводи‘‘ е частичен, макар че винаги са съществували проблеми с продажбите там, а през 2012 година и опит за приватизиране.

,,По принцип това е предприятие, което създава проблеми‘‘, уточни общо Тихомир Безлов, който направи съпоставка със случаят в Чехословакия през 2015 година, след поредица от взривове около ,,Вазовски машиностроителни заводи‘‘, каза Тихомир Безлов.

Според анализатора можем само да спекулираме какви интереси са забъркани, но при всички случаи това са български участници на оръжейния пазар, които се опитват да го преразпределят, завземайки нови територии.

,,Като цяло в тази компания е интересно, друг е проблемът, че технологиите, които се използват там са от старите съветски стандарти. За съжаление, няма модернизация и по посока на Западните стандарти или поне аз не знам.‘‘, каза Безлов.

,,Скандалът ще се разреши политически. При следващото правителство, вероятно министърът на икономиката ще вземе решение как ще оправят проблема с Държавната Консолидационна Компания, макар че проблемът не е само там.‘‘, заключи Тихомир Безлов.

Цоня Събчева: