Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че за Европейският съюз е дошло времето да се замисли за задължителна ваксинация на цялото население, съобщава Euronews. В същото време тя отбеляза, че окончателното решение по въпроса трябва да бъде взето от самите страни-членки.

"Това е дискусия, която според мен трябва да се проведе в ЕС“, каза фон дер Лайен.

Според ръководителя на Европейската комисия, на фона на разпространението на новия щам на коронавируса Омикрон сега е "уместно и разумно“ да се проведе дискусия за задължителната ваксина, като уточни, че това е нейна лична позиция. По думите й, в момента изглежда, че "няма друг изход от тази пандемия".

Освен това Фон дер Лайен обяви, че детската ваксина Pfizer / BioNTech ще бъде налична от 13 декември. Ще отнеме "около 100 дни“ на научната общност да адаптира ваксината към варианта омикрон, каза тя.

Преди това, на 29 ноември, Австрия е разработи законопроект за въвеждане на задължителна ваксинация срещу коронавирус, който предвижда глоба или лишаване от свобода за отказ от ваксинация.

Според законопроекта задължителната ваксинация срещу коронавирус ще бъде въведена в Австрия от февруари 2022 г. За отказ от ваксинация е предвидена глоба от 3600 евро, а за отказ да я плати, човекът може да бъде заплашен от четири месеца лишаване от свобода. За многократен отказ от ваксинация в законопроекта е посочена глоба от 7200 евро.

Изключения се правят за тези, които са изложени на риск за живота и здравето поради ваксинация, както и за бременни жени и за деца под 12 години. Законопроектът ще бъде представен в австрийския парламент на 6 декември.

Превод и редакция: Иван Христов