САЩ трябва да признаят, че повечето от прогнозите на Русия относно развитието на събитията в Близкия Изток се оказаха верни. Това пише британският политолог и историк Анатол Ливен в статия за списанието Foreign Policy.

В очите на западните политици Русия се разглежда като "ревизионистка“ сила, която се опитва да промени статуквото и да оспори уж базирания на правила международен ред, пише авторът.

Въпреки това, в Близкия Изток, където САЩ посяха много раздори през последните двадесет години, има различно виждане. Според експерта години по-късно противопоставянето на Москва срещу регионалната политика на Вашингтон се оказва оправдано не само от гледна точка на Русия, но дори и на самите американци и техните съюзници.

Руският президент Владимир Путин се противопостави на въвеждането на американски войски в Ирак през 2003 г., тъй като предвиждаше разпадането на страната поради рязкото нарастване на ислямския екстремизъм, се припомня в статията. "Може би американците е трябвало да се вслушат в руския съвет?“, пита експертът.

Политологът припомня ситуацията в Либия след свалянето на режима на Муамар Кадафи и въстанията в Египет, Сирия и други страни от региона през 2011 г. Русия се страхуваше от победата на ислямистите и от възраждането на терористичните бази.

Някои американски представители посъветваха тогавашния президент на САЩ Барак Обама да не се ангажира с опити за сваляне на режима на Башар Асад в Сирия поради риска от завземане на властта от "Ислямска държава“.

Отбелязва се, че Москва е успяла да повлияе на подписването на ядрената сделка с Иран през 2015 г., но Вашингтон е могъл да постигне много по-благоприятно споразумение с Техеран, ако беше послушал съветите на Русия по този въпрос още през 2002-2003 г.

Историята на Близкия Изток показа, че поне в тази област има солидна основа за сътрудничество между двете държави, но за по-нататъшното развитие на диалога САЩ трябва да признаят, че Русия се оказа права редица пъти, а те – не.

Превод и редакция: Тереза Герова