Във Вашингтон сега се разгаря политическа битка за възможното въвеждане на нови санкции срещу "Северен поток 2“. Газопроводът вече всъщност е завършен и може скоро да бъде пуснат в експлоатация, но евентуални нови санкции от САЩ все пак може да го спрат, отбелязват в редакцията на германското издание Der Spiegel.

Изданието припомня, че миналото лято Джо Байдън и Ангела Меркел постигнаха компромис, в рамките на който САЩ премахнаха санкциите си срещу газопровода. Сега обаче група сенатори от Републиканската партия, водени от Тед Круз, възнамеряват на всяка цена да попречат на пускането на "Северен поток 2“. "Джо Байдън се предаде на Владимир Путин. Ще направя всичко, за да променя това катастрофално решение“, цитира публикацията на думите на Круз.



Групата торпедира приемането на законопроекта за бюджета за отбрана, настоявайки правото на президента да прекратява санкции да бъде отменено, пише Der Spiegel. В същото време те настояват и за налагане на санкции срещу Nord Stream AG, както и срещу компании, участващи в сертифицирането на проекта.



Торпедирането на бюджета не е нещо незначително: нито една от партиите не иска да поеме отговорност за това, че американската армия няма да има достатъчно пари през 2022 г. Освен това блокирането на бюджета за отбрана идва в много неподходящ момент за Байдън, отбелязва Der Spiegel: той възнамеряваше да го одобри възможно най-скоро и в същото време да предотврати налагането на санкции. Затова през последните седмици представители на Белия дом и Държавния департамент на САЩ се опитаха да убедят конгресмените, че санкциите са ненужни, подчертавайки, че подобна стъпка би обидила Германия, важен американски съюзник.



Байдън обаче се опасява, че много от съпартийците му ще подкрепят санкциите, пише изданието. Много демократи са такива противници на "Северен поток 2“, каквито са и републиканците. Der Spiegel отбелязва, ако и двете партии подкрепят санкциите, това ще бъде силен удар за Байдън.

Превод и редакция: Тереза Герова