Министърът на туризма д-р Стела Балтова предвожда българската делегация, която участва в 24-та сесия на Генерална асамблея на Световната организация по туризъм (СОТ) към ООН, която се провежда в Мадрид в до 3 декември 2021 г. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството. В световния форум участват над 1000 делегати от 135 държави, сред които 84 министри, отговарящи за туризма, които дискутират неговото бъдеще в условията на пандемията от COVID-19. Делегатите на Генералната асамблея се събират веднъж на 2 години и тази година тя трябваше да се състои в Маракеш, Мароко, но заради пандемията беше преместена в Испания - за първи път от 34 години.

Началото на неформалните разговори на срещата беше поставено снощи с гала вечеря в кметството на Мадрид, чийто домакин бе кралят на Испания Фелипе VI. От българска страна присъстваха служебният министър на туризма Стела Балтова и извънредният и пълномощен посланик на Република България в Кралство Испания Алексей Андреев, който е и българският акредитиран постоянен представител в СОТ.

В речта си пред официалните гости кралят изтъкна значимостта на събитието за световния туризъм и за Испания. Той подчерта, че след десетилетия на възход и позитивна тенденция, това е най-тежката криза за туризма в неговата история и всяка държава и общество са претърпели тежки последствия.

Той изрази увереност, че предстоящите работни сесии на СОТ ще са ползотворни и ще подпомогнат всяка възможност туризмът да бъде промотиран и да бъде носеща колона за икономически ръст при тези сложни обстоятелства.

“Туризмът на 21 век трябва да се срещне с нови предизвикателства, трябва да участва в битката срещу климатичните промени и декарбонизацията, за устойчивост на околната среда и в социоикономически план, дигитализация на услугите, интеграция на обществата на дестинациите и уважение към тях", заключи в речта си кралят на Испания Фелипе VI пред своите гости.

Днес беше официалното откриване на пленарните разговори. Генералният секретар на СОТ Зураб Пололикашвили представи актуалните тенденции на международния туризъм, както и програмата за работата и финансирането на организацията за изминалия двугодишен период и предстоящите 2022-2023 година. В обръщението си той изтъкна важността на солидарността между държавите, която ще подпомогне възстановяването на туризма.

Сред официалните адреси към форума бяха и тези на ръководителите на Световната здравна организация (СЗО) и ООН.

Във видео обръщение към делегатите на 24-сесия на Генералната асамблея на СОТ към ООН генералният секретар на ООН Антонио Гутериш подчерта, че възстановяването на сектора е свързано със зеления туризъм, който ще помогне за опазването на планетата.

Генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус изтъкна ролята на ваксините за връщане към възможността да пътуваме и да държим вируса под контрол. “Тази пандемия е далеч от края си и ние трябва да сме готови", подчерта ръководителят на СЗО.

В рамките на деня ще бъде разгледано предложението на Кралство Саудитска Арабия под надслов “Преструктуриране на туризма за бъдещето". Друг акцент е приемането на доклад на Световния комитет за етика в туризма.