Споразумението за партньорство между България и Европейската комисия за периода 2021-2027 година бе представено от Областния информационен център (ОИЦ) във Велико Търново. Това съобщиха за Радио "Фокус“ – Велико Търново от институцията. Проявата е част от общата кампания на Мрежата от областни информационни центрове за 2021 година, която се реализира в периода 22 ноември - 17 декември. В събитието се включиха представители на общинските администрации от региона, академичната общност, на бизнеса, МИГ, обществени и неправителствените организации и други.

Йоанна Данчева, експерт "Информационно обслужване и услуги“ в ОИЦ – Велико Търново, разясни същността на Споразумението за партньорство, който е национален стратегически документ определящ стратегията на страната ни и приоритетите за изпълнение на Кохезионната политика на Европейския съюз и Общата политика в областта на рибарството, както и рамката за управление на средствата от еврофондове в България за следващите шест години.

Представени бяха целите на петте основни стратегически политики на ЕС в рамките на които ще се осъществяват европейските инвестиции през програмния период 2021-2027 година - "По-интелигентна Европа“, "По-зелен, нисковъглероден преход“, "По-добре свързана Европа“, "По-социална Европа“ и "Европа по-близо до гражданите“. Поставените задачи ще бъдат решени чрез планирани мерки в съответните области и финансови интервенции в различните приоритети и направления.

Участниците в онлайн събитието бяха запознати с подхода "Водено от общността местно развитие“, който ще продължи да бъде приоритетен и през новия програмен период. Представен бе и Фонда за справедлив преход, от който регионите ще получават предимно безвъзмездни средства, като за България по този фонд са предвидени 1,295 млрд. евро. Представени бяха и десетте национални програми за периода 2021-2027 година и техния принос към целите на Споразумението за партньорство, а също и 12-те програми за трансгранично териториално сътрудничество.

Предстои Споразумението за партньорство да бъде одобрено от Европейската комисия, а впоследствие и отделните национални програми, които през новия период ще оперират със средства от Европейските структурни инвестиционни фондове (ЕСИФ).