НАТО смята за неприемлива дори идеята, че Русия може да има своя собствена сфера на влияние, тъй като всички нейни съседи са суверенни държави. Това заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг на пресконференция след срещата на външните министри на страните от организацията, предава TACC.

"Самата формулировка на въпроса отразява тезата, която трябва да предизвика подозрение у нас, и която е неприемлива. Това е тезата, че Русия има сфера на интереси. Това означава реалното признаване, че Русия може да контролира това, което нейните съседи правят, а те са суверенни държави“, коментира Столтенберг, отговаряйки на въпроса за геополитическото нахлуване на НАТО в историческата сфера на влияние на Русия.

Страните от НАТО могат да използват "финансови и икономически санкции и политически забрани“ срещу Русия, ако се използва сила в Украйна, допълни норвежецът.

"Страните от НАТО имат широк спектър от възможности, включително икономически и финансови санкции и политически забрани“, каза той.

В същото време Столтенберг припомни, че "принципът на колективна сигурност се прилага само за страните-членки на НАТО“, докато партньорите на организацията, например Киев, могат да разчитат само на подкрепата на Алианса.

Според генералния секретар НАТО ще допринесе активно за създаването на военни способности на Украйна и Грузия, за да могат те да се защитават. "НАТО ще допринесе активно за създаването на военни способности за Украйна и Грузия, което ще им даде възможност да се защитават. Ние провеждаме учения, осигуряваме обмен на информация, доставяме оборудване, а също така подпомагаме процеса на реформи“, поясни Столтенберг.

Превод и редакция: Тереза Герова