Министерският съвет одобри позицията на Република България за участие в редовно заседание на Съвета на Европейския съюз "Транспорт, телекомуникации и енергетика", част "Енергетика", което ще се проведе на 2 декември 2021 г., в Брюксел, Кралство Белгия. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

По време на заседанието се очаква да бъде представен доклад за напредъка на дискусиите по всички законодателни предложения от пакета на ЕК "Подготвени за целта 55", както и да се проведе политически дебат по предложенията за Директива 2012/27/ЕС относно енергийната ефективност (преработена) и изменението на Директива (ЕС) 2018/2001 относно насърчаване на използването на енергия от възобновяеми източници, с оглед реализиране на амбицията на новата цел за климата до 2030 г.

В рамките на заседанието се планира обмяна на мнения по публикуваните два доклада на Агенцията за сътрудничество на енергийните регулатори (ACER), в т.ч. Годишен доклад за 2020 г. за мониторинг на пазарите на електроенергия и природен газ и Предварителна оценка за функционирането на енергийния пазар на едро на ЕС, в контекста на настоящата нестабилност и завишени цени на пазарите на енергийните носители. Председателството се очаква да представи информация по развитието на дискусиите по предложението за изменение на Регламента за трансевропейската енергийна инфраструктура. ЕК ще информира за последните развития в областта на външните енергийни отношения на ЕС, както и за Доклада за състоянието на Енергийния съюз.

С позицията българската страна приема анализите в представения доклад за напредъка по законодателните предложения от пакета на ЕК "Подготвени за целта 55" и по-конкретно относно предложенията за изменение на Директивата относно насърчаване на използването на енергия от възобновяеми източници и за преработване на Директивата относно енергийната ефективност. За нас е важно преходът към нисковъглеродна, ресурсно-ефективна и устойчива икономика, в съчетание с нови възможности за икономически растеж, заетост и инвестиции, да бъде осъществен поетапно и по разходоефективен начин, при осигуряване на социална защита на уязвимите потребители и използването на всички енергийни технологии с доказан принос за постигане на климатичните цели на ЕС.

Приветстваме публикуваната от АСЕР предварителна оценка относно високите енергийни цени в ЕС, както и навременното представяне на Годишния доклад с резултатите от мониторинга на вътрешните пазари на електроенергия и природен газ за 2020 г.

Значителната динамика на цените на енергията и енергоносителите с тенденция за трайно завишаване в Европа в последните месеци представлява сериозно предизвикателство, като оказва все по-видим отрицателен социален и икономически ефект върху бизнеса, в частност индустрията и домакинствата в ЕС.