Правителството одобри доклада с резултатите от заседанието на Съвета на ЕС по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН) във формат "Бюджет“, което се проведе на 12 ноември 2021 г. в Брюксел, Белгия. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

По време на срещата, в която от българска страна участва заместник-министърът на финансите Ивайло Христов, държавите членки дадоха мандат на Словенското председателство на Съвета за преговори с Европейския парламент по проекта за бюджет на Европейския съюз за 2022 г. Преговорите се проведоха в рамките на заседанието на Помирителния комитет, което се състоя в същия ден. След дълги дебати двете институции не успяха да постигнат съгласие по общия бюджет на ЕС за 2022 година.

Затова преговорите продължиха на 15 ноември, когато Европейската комисия представи трето компромисно предложение за постигане на споразумение за общ бюджет, което беше постигнато между двата бюджетни органа минути преди да изтече срокът на помирителния период.

Съветът ЕКОФИН формално одобри общия бюджет за 2022 г. на 23 ноември, а Европейският парламент го гласува на пленарната си сесия на 24 ноември 2021 година.