На 29 ноември 2021 г. на официалната интернет-страница на Държавна консолидационна компания ЕАД е публикувано прессъобщение на Съвета на директорите за освобождаване на Ваня Караганева от длъжността "изпълнителен директор“. Публикуван е и пълният текст на протокола от заседанието на Съвета с мотивите за освобождаването й. Сочат се противозаконни действия, "които нанасят сериозни финансови щети на ДКК, съответно на държавата“. Това съобщиха от пресцентъра на Комисията за предотвратяване на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ). По повод изнесените данни, КПКОНПИ – дирекция "Противодействие на корупцията“, започва проверка на действията на освободения изпълнителен директор. Проверката е свързана и с други действия на висши длъжностни лица от обхвата на Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (ЗПКОНПИ).

Първоначално ще се пристъпи към изискване на всички относими документи от Съвета на директорите и от Министерство на икономиката, след което ще бъдат снети обяснения от ръководни длъжностни лица.

След завършване на проверката, Комисията ще прецени изпращането на материалите на прокуратурата, при наличие на корупционни престъпления.