Правителството одобри позицията на страната ни за участие в заседанието на Съвета на Европейския съюз по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН), което ще се проведе на 7 декември 2021 г. в Брюксел. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

По време на заседанието ще бъде обсъдено предложението за директива на Съвета по отношение на ставките на данъка върху добавената стойност. Министрите ще обменят мнения по законодателния пакет за изграждане на Съюза на капиталовите пазари, публикуван наскоро. От своя страна, Европейската комисия ще представи есенния пакет документи, с които започва Европейският семестър за 2022 г.

Участниците в срещата ще бъдат информирани за напредъка по законодателните предложения по пакета "Готови за цел 55“ (Механизъм за въглеродна корекция по границите, изменение на Директива 2003/96/ЕО относно преструктурирането на правната рамка на Съюза за данъчно облагане на енергийните продукти и електроенергията, регламент за създаване на Социален фонд за климата), укрепването на банковия съюз, законодателния пакет за мерките срещу изпиране на пари и годишния доклад на Европейския фискален съвет.