Официално приключи проектът "Изграждане на социално жилище в град Свищов“. Това съобщи за Радио "Фокус“ – Велико Търново Енвер Юсниев, експерт в Община Свищов. Финалът е поставен днес със заключителна пресконференция и откриване на обекта, който е намира на улица "Черни връх“ 18А.

На събитията бяха отчетени изпълнението на дейностите по проекта, резултатите и постигнатите цели.

"При изпълнение на основните проектни дейности бяха изпълнени мерки за преустройство, основен ремонт и обновяване на съществуваща сграда, и изграждане в нея на 27 броя съвременни социални жилища, за настаняване на уязвими и необлагодетелствани групи от населението. Две от жилищата на 1-ви етаж са адаптирани за хора с увреждания“, допълни експертът.

Въведените мерки за енергийна ефективност включват топлинна изолация, подмяна на дограма, ремонт на покрив, подмяна на отоплителна инсталация и осветление. Създадени са паркоместа за хора, прилежащите пространства са облагородени и е осигурена достъпна архитектурна среда в съответствие с нормативните изискванията за достъпна среда за населението, включително за хората с увреждания.

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 година, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР). Стойността му беше 1 200 000 лева, от които 1 020 000,00 лева - безвъзмездна финансова помощ, предоставена от ЕФРР и 180 000,00 лева - национално съфинансиране.

Срокът за изпълнение на дейностите по проекта е 24 месеца.